• Haberler
  • Gündem
  • Son dakika af gelişmesi! TBMM'ye sunuldu! Kabul edilirse çok sayıda mahkum faydalanacak

Son dakika af gelişmesi! TBMM'ye sunuldu! Kabul edilirse çok sayıda mahkum faydalanacak

Son dakika af gelişmesi yaşandı.HASTA MAHKUMLAR İÇİN KANUN TEKLİFİ VERİLDİ Türkiye'de günlük corona virüs vaka sayılarının 30 binin üzerine çıkması sonrasında mahkum yakınları af gelecek mi? af gelişmesi var mı? sorularının cevaplarını araştırmaya başladı

Son dakika af gelişmesi yaşandı.

HASTA MAHKUMLAR İÇİN KANUN TEKLİFİ VERİLDİ

Türkiye'de günlük corona virüs vaka sayılarının 30 binin üzerine çıkması sonrasında mahkum yakınları af gelecek mi? af gelişmesi var mı? sorularının cevaplarını araştırmaya başladı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) mahkumları ve mahkum yakınlarını sevindirecek bir kanun teklifi sunuldu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul milletvekili Turan AYDOĞAN tarafından sunulan "Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nde, " Teklifte; hasta tutuklu ve hükümlülerin hastane raporu ile geri bırakılmaları düzenlenmektedir." denildi.

Öte yandan kanun teklifi maddelerinde, 13/12/2004 tarihli ve 5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'da yapılan değişiklik ile hasta tutuklu ve hükümlülerin Adli Tıp raporuna gerek kalmaksızın hastane raporu ile geri bırakılmaları ön görülmektedir. 16 ıncı maddesinin 6 ıncı fıkrasında belirtilen “... ve toplum güvenliği bakımından ağır ve somut tehlike oluşturmayacağı değerlendirilen” kısmı Kanun metninden çıkartılarak her ne koşulda olursa olsun yaşam ve sağlık hizmetine ulaşma hakkı bağlamında hasta tutuklu ya da hükümlünün geri bırakılarak tedavisinin gerçekleşerek sağlığına kavuşması ön görülmüştür." ifadeleri yer aldı.

Kanun teklifi gerekçesi ise şöyle:

İnsan Hakları Derneği'nin son verilerine göre hapishanelerde 457'si ağır olmak üzere 1333 hasta tutuklu/hükümlü bulunmaktadır. Demek yetkilileri cezaevindeki OHAL uygulamalarının OHAL sonlandırılmasına rağmen kalıcı hale geldiğini ifade etmektedirler. Konu hakkında basında sayısız haber kamuoyu ile paylaşılmakta, tutuklu/hükümlü yakınları tarafından tarafımıza da bazı bilgiler ulaşmaktadır.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin 3. Maddesine göre; “Hiç kimse işkenceye, insanlık dışı ya da onur kırıcı ceza veya işlemlere tabi tutulamaz” hükmü ile hastalara kelepçe takılmasını onur kırıcı ve aşağılayıcı muamele olarak değerlendirilmekte ve bununla ilgili çokça emsal kararı bulunmaktadır. Yine Türk Ceza Kanun 93. Maddesinde yakalanan veya tutuklanan kişinin nakil sırasında kelepçe takılmasının zorunlu haller dışında zorlayıcı bir tedbir

olmadığı ifade edilmiştir.

Temel haklar olan yaşama, sağlık hakları ile işkence yasağı, Türkiye'nin de taraf olduğu uluslararası insan hakları hukuku sözleşmeleri, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Anayasa ile güvence altına alınmıştır. AİHM; “Devletin, turuklu ve hükümlülerin sağlık hakkı yönünden cezaevlerinde tutulma şartlarında kaçınılmaz olan düzeyin ötesinde sıkıntı ve güçlüğe maruz bırakılmamaları, gerekli tıbbi desteği sağlayarak sağlık ve iyilik hallerinin muhafazasını temin

etmekle yükümlü olduğunu” belirtmiştir. Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi; “Tutukluların gözetim altında bulundukları süre boyunca, tutukluluk sürelerinden bağımsız olarak her zaman bir doktora erişim haklarının bulunması gereklidir. Sağlık hizmetleri, doktora danışma talepleri gereksiz gecikme olmadan karşılanacak şekilde düzenlenmelidir” şeklinde belirtilmesine rağmen cezaevlerinde bu anlamda hak ihlalleri yaşandığına dair iddialar kamuoyu ile paylaşılmaktadır.

Bu bağlamda, sağlığı ve can güvenliği devletin güvencesi altında olan hasta tutuklu ve hükümlü yurttaşların haklarının korunması adına kanunda değişiklik yapılması gerekli görülmüştür.

Kanun teklif metni için TIKLAYINIZ

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme