Son dakika deprem dalgası mı geliyor? 2 ilde peş peşe deprem!
Son dakika Kandilli tarafından açıklanan verilere göre Bingöl Karlıova'da deprem meydana gelmesi sonrasında Malatya'nın Pütürge ilçesinde de deprem oldu.2 İLDE PEŞ PEŞE DEPREM OLDU Malatya'nın Pütürge ilçesinde meydana gelen depremin 3.
Son dakika Kandilli tarafından açıklanan verilere göre Bingöl Karlıova'da deprem meydana gelmesi sonrasında Malatya'nın Pütürge ilçesinde de deprem oldu.
2 İLDE PEŞ PEŞE DEPREM OLDU
Malatya'nın Pütürge ilçesinde meydana gelen depremin 3.4 şiddetinde yerin 5 km derinliğinde olduğu aktarıldı. Bir önceki depreminde şiddetinin 3.5 olması ve Malatya'nın Pütürge ilçesine yakın bir noktada olması deprem dalgası şüphesini arttırdı.
DEPREM DALGASI MI GELİYOR?
Vatandaşlar meydana gelen depremlerin ardından deprem dalgası mı geliyor? sorusunun cevabını araştırmaya başladı.Peki, Deprem dalgası nedir? Deprem dalgası nasıl oluşur?
DEPREM DALGASI NEDİR?
Depremler, volkanlar, yeraltındaki patlamalar veya bir madendeki tünellerin çökmesi, deprem dalgaları ya da daha genel adıyla sismik dalgaların oluşmasına neden olur. Dört çeşit deprem dalgası vardır. Bu dalgaların hareket hızı birbirinden farklıdır. Ama tüm deprem dalgaları maddesel dalgalardır.
DEPREM DALGASI NASIL OLUŞUR?
Cisim dalgaları, depremin odak noktasından çıktığında her yöne yayılır. Bu dalgalar, her yöne aynı seviyede yayılan dalgalardır. İki farklı şekilde yayılırlar;
P dalgaları; birincil dalgalar olarak da adlandırılır. Boyuna bir yayılım doğrultuları vardır. En hızlı deprem dalgası olarak bilinir. Hızlı olduğu için sismografta ilk ölçülen dalgadır. P dalgalarının yıkım etkisi düşüktür. S dalgasının aksine katı, sıvı ve gaz alanların tamamında yayılabilir. Boyuna hareket ettikleri için sıkışma ya da itme-çekme dalgaları da denir.
S dalgaları; enine dalgalara denir. Makaslama dalgası da denir. Hareket ettirdiği katı kütleleri, hareket yönünün dikine etkiler. Kütlelerde, makas etkisi yaratır. S dalgasının hızı P dalgasına göre belirlenir. Ancak her koşulda P dalgasından yavaştır. Sismografta P dalgasından sonra ölçülür. Yalnızca katı alanlarda yayılım gösterir.
Yüzey Dalgaları
Cisim dalgaları gibi yer kabuğunun içerisinde meydana gelmez. Yüzey dalgaları, yer kabuğuna en yakın yerde oluşur. Yer kabuğunun görünen yüzeyinde de hareket edebilir. Cisim dalgalarından daha yavaş hareket ederler. Yer kabuğuna daha yakın olduklarından daha büyük yıkım etkisine sahipler. Yüzey dalgalarının iki farklı alt başlığı var:
Rayleigh dalgaları; R dalgaları olarak da adlandırılır. Dalga adını, bu dalgayı keşfeden kişinin adından alır. Yeryüzündeki okyanuslar üzerinde hareket eder. Su dalgalarına benzeyen kıvrımlı hareketler yapar. Bu şekilde yeryüzünde elips şekline benzer hareketler ile yayılır. Genellikle yavaş hareket eden dalgalardır. Deprem anında şiddetli hissedilen sarsıntılar, bu dalganın bir sonucudur.
Love dalgaları; L dalgaları olarak da adlandırılır. Yer kabuğunun yatay yönlü hareket etmesine sebep olur. Hareket yönüyle cisim dalgası olan S dalgasına benzer. Deprem sonrası dışarıya çıktığımızda yerlerde çatlaklar görürüz. Hatta bazen derin yarıklar oluşur. Bu yarıkların oluşmasına Love dalgaları sebep olur. Evlerin temelinde ya da duvarlarında hasar oluşmasına da yine Love dalgaları sebep olur. Love ya da L dalgaları yer kabuğunda etkisi en çok hissedilen dalgadır. Rayleigh dalgasından ve bilinen diğer yüzey dalgaların arasında en hızlı olan yine Love dalgası olduğu bilinir.
Bakmadan Geçme





