• Haberler
  • Genel
  • Son dakika milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor! 30 Eylül'e kadar uzatıldı

Son dakika milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor! 30 Eylül'e kadar uzatıldı

Milyonlarca araç sahibini yakından ilgilendiren karar Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından açıklandı.30 EYLÜL'E KADAR UZATILDI Bakanlık açıklamasında Corona virüs tedbirleri kapsamında araç muayene sürelerinin 30 Eylül'e kadar uzatıldığı bildirildi.

Milyonlarca araç sahibini yakından ilgilendiren karar  Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından açıklandı.

30 EYLÜL'E KADAR UZATILDI

Bakanlık açıklamasında Corona virüs tedbirleri kapsamında araç muayene sürelerinin 30 Eylül'e kadar uzatıldığı bildirildi.

ARAÇ MUAYENESİNE GİTMEDEN ÖNCE YAPILMASI GEREKENLER

Aracınızın periyodik muayenesi için, muayene öncesi randevu alınması, işlemlerinizin planlı bir süre içinde tamamlamanızı sağlar. İstasyonların büyük çoğunluğu randevu sistemi ile çalışmakta olup, bu istasyonlara randevu almak için tıklayınız

Gerekli Belgelerin Asıllarını Beraberinizde Getirin!

Aracınızın muayene işleminin başlatılabilmesi için aşağıda adı geçen belgelerin eksiksiz olarak yanınızda bulundurulması gerekmektedir. Aksi halde aracınızın muayene işlemi başlatılamayacaktır.

Ruhsat (Trafik Tescil Belgesi ve/veya Motorlu Araç Trafik Belgesi)

Aracınızın ruhsatı (Trafik Tescil Belgesi ve/veya Motorlu Araç Trafik Belgesi) muayene sırasında mutlaka yanınızda olmalıdır.

Ruhsatınızın (Trafik Tescil Belgesi ve/veya Motorlu Araç Trafik Belgesi) içinde “muayene onayı” alanı bulunmuyor ise, Şoförler Cemiyeti’nden EK-1 belgesi almanız, araç bilgilerinin üzerinde eksiksiz olarak doldurmanız ve muayeneye gelirken bu belgeyi de getirmeniz gerekmektedir.

(Satış ve devirlerde, Tescil Belgesi noterler tarafından alındığından yenisi düzenlenene kadar, noterlerce verilen “EK-44 Araç Tesciline İlişkin Geçici Belge” (geçerlilik tarihi dolmamış) muayene sırasında yanınızda olmalıdır.)

Trafik Sigortası

Trafik sigortanızın tarihini muayene öncesi kontrol edin. Tarihi geçmiş sigortaların yenilenmesi ve sonrasında muayene işlemine gelinmesi önemlidir. Tarihi geçmemiş mali sorumluluk akit belgesi olarak adlandırılan “Trafik Sigortası” insan taşımada kullanılmayan römorklar hariç tüm araçlar için zorunlu bir belgedir. İnsan taşımada kullanılmayan römorklar, kendilerini çeken aracın sigortasına dâhildir ve bu nedenle kendilerinden ekstra bir akit belgesi talep edilmez.

Muayeneye getireceğiniz araç size ait değil ise bu konudaki esaslara uyunuz. Detaylar için lütfen tıklayınız.

T.C. Kimlik no’sunu gösteren nüfus cüzdanı, ehliyet veya pasaportunuzu yanınızda getiriniz.

Gaz Sızdırmazlık Test Raporu (LPG veya CNG Takılı Araçlar için)

Gaz Sızdırmazlık Raporu”nun geçerlilik süresi 1 aydır. LPG veya CNG Ruhsatı, “Gaz Sızdırmazlık Raporu” yerine kullanılamaz.

Aracınızın Borç Durumunu Kontrol Edin!

Araçların vergi borcu, trafik para cezası ve OGS kaçak geçiş cezası gibi borçlarının bulunması halinde muayene işlemleri başlatılamaz. TÜVTURK Muayene İstasyonları’nda; motorlu taşıt vergisine tabi olmayan resmi araçlar, traktörler ve römorklar dâhil olmak üzere her türlü motorlu-motorsuz araçların gerçek zamanlı borç sorgulaması yapılmaktadır.

“Gelir İdaresi Başkanlığı” resmi web sitesininden veya gerçek zamanlı çalışan size en yakın vergi dairesinden borç bilgilerinizi sorgulatabilir ve borcunuz varsa gerekli ödemeleri tamamladıktan sonra muayeneye gelebilirsiniz.

Tam olarak gerçek zamanlı çalışmayan vergi dairelerine yapılan ödemeler anında sistemimize yansımadığı için, bu vergi dairelerine yapılan ödemelerden sonra sistemimizde borç gözükmesi durumunda muayeneye başlanabilmesi için “Fenni Muayene İzin Belgesi” talep edilecektir.

Aracınızın Geçerli “Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü”nünün Olup Olmadığını Kontrol Edin!

Geçerli “Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü”nün olmaması 01 Ocak 2010 tarihinden itibaren “Ağır Kusur” olarak değiştirilmiştir.

Muayeneye gelmeden önce aracınızın “Egzoz Gazı Emisyon Ölçümünün” geçerlilik tarihini kontrol ediniz, ölçüme ilk defa gelmiyor iseniz, “Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü” ruhsatının( Trafik Tescil Belgesi ve/veya Motorlu Araç Trafik Belgesi) aslını beraberinizde getiriniz.

Tarım ve Orman Traktörleri, Motosiklet ve Mopedler ve Ocak 1980 tarihinden önce tescil edilmiş dizel motorlu araçlar Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm işleminden muaftırlar.

Üzerindeki Tadilatların Tescil Belgesine İşlenmemiş Olduğu Araçlar İçin Önemli Not:

Üzerindeki tadilatların tescil belgesine işlenmemiş olduğu araçlar için öncelikle tadilat sonrası muayene yapılması gerekmektedir. Bu kategorideki araç sahiplerinden, yukarıda sıralananlara ek olarak, aşağıdaki belgelerin de asıllarını getirmeleri istenmektedir.

Yetkili mühendisler tarafından çizilmiş onaylı tadilat projesi ve hesapları

Şoförler Cemiyetinden alınan EK-1 belgesi

LPG veya CNG takılı araçtaki diğer tadilatlar ya da yeni taktırılmış LPG veya CNG’nin ruhsata (Trafik Tescil Belgesi ve/veya Motorlu Araç Trafik Belgesi) işlenmesine yönelik yapılan tadilat sonrası muayenesi için montaj tespit ve gaz sızdırmazlık raporu

Tadilat sonrası muayenesi ile birlikte periyodik araç muayenesi de tamamlanmış olmaktadır, ayrı bir muayene işlemi yapılmamaktadır.

Muayene Öncesi Aşağıda Belirtilen Hususlara Ayrıca Dikkat Etmelisiniz:

Araç muayenesinin sağlıklı gerçekleşebilmesi için; muayene öncesi, aracın dış, alt ve motor havuzu temizliğini yapılmış olması önemlidir.

“Tehlikeli Madde” taşıyan araçların, muayene öncesi araçlarını boşaltmaları ve sonrasında muayeneye gelmeleri gerekmektedir.

Araç sahiplerinin, araçlarının altı temiz bir şekilde muayeneye gelmeleri kendileri için zamandan tasarruf sağlar.

Motorlu-motorsuz her araç sahibi, kanunda belirtilmiş olan ekipmanları araçlarında bulundurmakla yükümlüdürler.

Haber

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme