Tarihi Adım: Akciğer Kanseri Sesten Tespit Edilecek
Sinsi kanser türlerinin başında gelen akciğer kanseri ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Türk bilim insanlarının geliştirdiği tedavi yöntemi ile artık konuşma sesinden kanser erken teşhis edilebilecek.
Ankara Üniversitesi'nde yürütülen çalışmada, sadece konuşma sesinden akciğer kanseri belirtileri tespit edilebiliyor. Bu yöntem, gelecekte milyonlarca insanın hayatını kurtarabilecek potansiyele sahip.
Sadece iki dakikalık ses kaydı yeterli oluyor
Ankara Üniversitesi Kök Hücre Enstitüsü'nde görevli araştırmacılar, geliştirdikleri yapay zekâ tabanlı sistemle 50 akciğer kanseri hastası ve 50 sağlıklı bireyin ses kayıtlarını analiz etti. Katılımcılardan alınan iki dakikalık konuşmalar, özel bir algoritmayla incelendi. Elde edilen sonuçlar, kanserli bireyleri %90’ın üzerinde bir doğrulukla ayırt edebildi.
Ses frekanslarındaki değişiklik hastalığı ele veriyor
Uzmanlara göre, kişinin sesi akciğer sağlığını ayna gibi yansıtıyor. Ciğerlerde oluşan kitleler solunum yollarındaki ses frakanslarının titreşimini etkiliyor. Bu tespit insan kulağıyla fark edilmese de, yapay zeka destekli sistemle tespit edilebiliyor.
Uygulama geliştirilirse tarama programlarına girecek
Araştırmayı yürüten ekip, sistemin daha geniş veri havuzlarıyla geliştirilmesi halinde sağlık taramalarında standart bir yöntem haline gelebileceğini belirtiyor. Düşük maliyetli, hızlı ve radyasyonsuz bir tarama yöntemi sunan bu buluş, özellikle kanserin sessiz ilerlediği erken evrelerde teşhis için büyük avantaj sağlayacak.
Kanserle erken mücadelede umut ışığı
Uzmanlar, ses analizi yönteminin yaygın kullanıma girmesi durumunda akciğer kanserine bağlı ölüm oranlarında ciddi bir düşüş yaşanabileceğini belirtiyor. Yeni teknolojinin, özellikle risk grubunda yer alan bireyler için hayat kurtarıcı olabileceği vurgulanıyor.
Bakmadan Geçme





