• Haberler
  • Sınavlar
  • Taşeronun yerine gelecek yeni sözleşmeli modelde alımlar KPSS ile olmalıdır

Taşeronun yerine gelecek yeni sözleşmeli modelde alımlar KPSS ile olmalıdır

Milyonlarca insan KPSS'ye giriyor.Orta öğretim, ön lisans, lisans mezunları devlette çalışmak için yarış halindeler.

Milyonlarca insan KPSS’ye giriyor. Orta öğretim, ön lisans, lisans mezunları devlette çalışmak için yarış halindeler. Kamuya girmek için sadece KPSS yetmiyor. Peki kamunun personel ihtiyacı nasıl karşılanıyor? Kurumlar neden kadrolu personel alımını az yapıyor. Bu haberimizde bu iki sorunun cevaplayacağız.

Kamunun Personel İhtiyacı Nasıl Karşılanıyor?

İstisnai kadrolara sınavsız olarak personel atamaları yapılıyor. Bu kadrolar sınırlıdır. A grubu memur atamaları KPSS + sözlü sınav veya KPSS + yazılı sınav + sözlü sınav şeklinde yapılmaktadır. B grubu memur atamalarının bir kısmı Haziran ve Kasım olmak üzere yılda iki defa merkezi yerleştirmeyle yapılıyor, bir kısmı da mülakatla kurumsal olarak yapılmaktadır. MEB, öğretmen alımlarını KPSS ve Alan sınavı sonuçlarına göre puan üstünlüğüne göre yapmaktadır. Sağlık Bakanlığı, personel alımlarını merkezi yerleştirmeyle puan üstünlüğüne göre kadrolu veya sözleşmeli olarak yapmaktadır. Bazı kurumlar sözleşmeli personel alımlarını kurumsal olarak ve mülakatla yapmaktadır.

Askeri kurumlar kadrolu ve sözleşmeli personel alımlarını kurumsal olarak ve mülakatla yapmaktadır. Tüm kurumlar taşeron personel alımı yapmaktadır. Bazı kurumlar İŞKUR üzerinden alım yapmaktadır. Naklen personel alımlarıyla başka kurumlardan geçiş yoluyla personel alımları yapılmaktadır. İstifa etmiş kişiler de tekrar kamuya sınavsız olarak alınabilmektedir. Bazı kurumlar geçici personel alımları yapmaktadır.

Kurumlar Kadrolu Personel Alımını Niçin Az Yapıyor?

KPSS’ye giren adayların çoğu kamuya yerleşmek için merkezi personel alımlarını beklemektedir. Yüzlerce kuruma verilen kontenjanlar sınırlı tutulmaktadır. Bunun sebebini iki şekilde açıklayabiliriz: Kurumlara bütçe doğrultusunda az sayıda atama izinlerinin verilmesi ve kurumların personel ihtiyaçlarının çoğunu taşeron olarak karşılaması. 700 bin taşeron personelin kadroya geçirileceği ifade edilmektedir.

Oysaki merkezi yerleştirmede Sağlık Bakanlığı hariç her sene 6-7 bin civarı personel alımı yapmaktadır. KPSS’ye giren adayların istihdamı için yapılması gereken şudur: Taşeronun yerine gelecek yeni sözleşmeli modelde alımların KPSS’ye dayalı olarak yapılması en doğru yöntem olacaktır.

Özel Haber

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme