• Haberler
  • Ekonomi
  • TCMB'den enflasyon Açıklaması: Enflasyon Eylül 2019'da belirgin şekilde düşecek

TCMB'den enflasyon Açıklaması: Enflasyon Eylül 2019'da belirgin şekilde düşecek

Merkez Bankası geçtiğimiz hafta açıkladığı eylül ayına ilişkin Para Politikası Kurulu toplantısına ait tutanakları yayımladı.Tutanaklarda enflasyondaki iyileşmenin devam ettiği vurgulanırken eylül ayında baz etkisinin de katkısıyla belirgin bir düşüş yaşa

Merkez Bankası geçtiğimiz hafta açıkladığı eylül ayına ilişkin Para Politikası Kurulu toplantısına ait tutanakları yayımladı. Tutanaklarda enflasyondaki iyileşmenin devam ettiği vurgulanırken eylül ayında baz etkisinin de katkısıyla belirgin bir düşüş yaşanacağı ifade edildi. Enflasyon görünümündeki iyileşmenin devam ettiğini belirten Merkez Bankası, güncel tahminlerin yılsonu itibarıyla enflasyonun 'Temmuz Enflasyon Raporu’nda verilen öngörülerin bir miktar altında kalabileceğine işaret ettiğini kaydetti.

PPK'nın enflasyon görünümünü etkileyen tüm unsurları dikkate alarak politika faizinin 325 baz puan indirilmesine karar verdiğini anımsatan TCMB, "Gelinen noktada, mevcut para politikası duruşunun hedeflenen dezenflasyon patikasıyla büyük ölçüde uyumlu olduğu değerlendirilmektedir" ifadelerine yer verdi.

Raporda eylül ayında baz etkisinin de katkısıyla enflasyon oranlarında belirgin bir düşüş yaşanacağı ifade edilirken şu ifadelere yer verildi:

"Tüketici fiyatları ağustos ayında yüzde 0.86 oranında artmış, yıllık enflasyon 1.64 puan düşerek yüzde 15.01’e gerilemiştir. Enflasyondaki düşüşte büyük ölçüde temel mal ve enerji grupları belirleyici olurken, gıda yıllık enflasyonundaki yavaşlama eğilimi sürmüştür. Türk Lirası'ndaki istikrarın yanı sıra enflasyon beklentilerindeki iyileşme, emtia fiyatları ve iç talep koşullarının seyri çekirdek enflasyon göstergelerinin yıllık enflasyonundaki düşüşü desteklemiştir. Bu görünüm altında, çekirdek göstergelerin eğilimindeki ılımlı seyir korunmuştur. Eylül ayında bir önceki yıldan gelen yüksek baz etkisinin de katkısıyla enflasyonda belirgin bir düşüş kaydedilecektir."

Haber

TÜİK AĞUSTOS 2019 AYRINTILI ENFLASYON  RAPORU

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2019 yılı Ağustos ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ve yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) verilerini açıkladı. Buna göre, TÜFE'de 2019 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 0.86, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 7.35, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15.01 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 19.62 artış gerçekleşti.

Ana harcama grupları itibarıyla 2019 yılı Ağustos ayında endekste yer alan gruplardan, eğitimde yüzde 4.26, konutta yüzde 2.04, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0,89 ve lokanta ve otellerde yüzde 0.75 artış gerçekleşti.

Ana harcama grupları itibarıyla 2019 yılı Ağustos ayında endekste yer alan gruplardan giyim ve ayakkabıda yüzde 1.10 ve gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 0.77 düşüş gerçekleşti.

YILLIK EN FAZLA ARTIŞ ALKOLLÜ İÇİÇEKLER VE TÜTÜN GRUBUNDA

TÜFE'de, bir önceki yılın aynı ayına göre çeşitli mal ve hizmetler yüzde 20.98, ev eşyası yüzde 20.13, lokanta ve oteller yüzde 18.52 ve eğitim yüzde 17.59 ile artışın yüksek olduğu diğer ana harcama grupları oldu.

İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE'de 2019 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 0.16, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 6.89, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15.05 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 18.87 artış gerçekleşti.

Ağustos 2019'da endekste kapsanan 418 maddeden; 43 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 243 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 132 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.

Haber

YURT İÇİ ÜRETİCİ ENDEKSİ AYLIK YÜZDE 0.59 DÜŞTÜ

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2019 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 0.59 düşüş, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 6.39, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13.45 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 30.51 artış gösterdi.

Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 0.71 artış, imalat sanayi sektöründe yüzde 1.01 düşüş, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımı sektöründe yüzde 4.33 artış, su temini sektöründe yüzde 1.35 artış olarak gerçekleşti.

Bir önceki aya göre en fazla düşüş; yüzde 7.74 ile kok ve rafine petrol ürünleri, yüzde 1.94 ile kimyasallar ve kimyasal ürünler, yüzde 1.94 ile ana metaller olarak gerçekleşti. Buna karşılık tütün ürünleri yüzde 38.27, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımı yüzde 4.33, metal cevherleri yüzde 2.50 ile bir önceki aya göre endekslerin en fazla arttığı alt sektörler oldu.

Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2019 yılı Ağustos ayında aylık en fazla düşüş yüzde 0.89 ile ara malında gerçekleşti.

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme