TÜBİTAK Başkanı Mandal, Covid-19 Tedavisinde Gerekli Aşı Ve İlaç İçin Tarih Verdi!
Bütün dünyaya sıçrayan corona virüs (Covid-19) salgınına karşı tedavi çalışmalarını sürdüren TÜBİTAK, aşı ve ilaç geliştirme programlarını hızlandırdı.TÜBİTAK Başkanı Mandal, 25 farklı üniversitede sürdürülen aşı ve ilaç geliştirme projelerini kamuoyu ile
Bütün dünyaya sıçrayan corona virüs (Covid-19) salgınına karşı tedavi çalışmalarını sürdüren TÜBİTAK, aşı ve ilaç geliştirme programlarını hızlandırdı. TÜBİTAK Başkanı Mandal, 25 farklı üniversitede sürdürülen aşı ve ilaç geliştirme projelerini kamuoyu ile paylaştı.
BİLİM İNSANLARI GECE GÜNDÜZ ÇALIŞIYOR
Prof. Dr. Mandal, TÜBİTAK'ın salgın öncesinde Türkiye'deki aşı ve ilaç projelerine 2,3 milyar liralık bir bütçe ayırdıklarını belirterek, "Bizim çalıştığımız kurumlarımız bu işe bugün başlamadı. Bu şu anda bizim kendimizi gösterme zamanımız. Araştırmacılarımız, firmalarımız olarak ve ülkemiz olarak biz bunu yapabileceğimiz noktasındayız. Ülkemizin en seçkin araştırma grupları, bilim insanları bu iş için çözüm üretme noktasında gece gündüz çalışıyor. Covid-19 Türkiye Platformu'nda yapılan aşı ve ilaç çalışmaları ve bu sürecin yönetilmesiyle ilgili topyekun bir seferberlik söz konusu" diye konuştu.
BU YAPILAR BİRBİRİNDEN BAĞIMSIZ ÇALIŞMIYOR
Prof. Dr. Mandal, TÜBİTAK'ın aşı ve ilaç geliştirme sürecinin aralık ayında başladığını ifade etti. Mandal, "Biz bununla ilgili hocalarımızdan 9 ay veya 12 aylık zaman dilimi içerisinde projelerini gerçekleştirilebilecek olanlardan önerilerini aldık. 10 günde projelerin alımı, değerlendirilmesi ve sonuçlandırılması gerçekleştirildi. Başlangıçta 14 projeyle başlandı. Daha sonra 15 ve yakın zamanda da 16 proje şu an yürürlükte. Bu projelerden hem ilaçla hem aşışıyla ilgili gruplarımız var. Bu oluşan platformun en büyük özelliği bu yapılar birbirinden bağımsız çalışmıyor. Dolayısıyla hem ilaç grubundakiler hem de aşı grubundakiler bir sinerji halinde çalışıyor" sözlerini dile getirdi.
"İn siliko çalışmalar sonrasında bu virüse çözüm noktası oluşturabilecek noktada 26 tane molekül belirlendi. Bununla ilgili şu an sentez çalışmaları başladı. Bir taraftan molekül çalışması gerçekleşti. Daha sonra bununla ilgili çalışmanın sentez ve takibinde de üretimle ilgili bir yapı başlamış oldu. Bunun memnuniyet verici bir gelişme olduğunu söyleyebilirim. Bunun arkasında çok farklı gruplarımız var."
GELECEK HAFTA GEN HARİTASINI ÇIKARMIŞ OLACAĞIZ
Prof. Dr. Mandal, ulaşılan en başarılı noktanın virüsün izole edilmesi olduğunu aktardı ve izole edilen virüsün gen haritasının çıkarılmasının kritik olduğunu ekledi. Prof. Dr. Mandal, sözlerine şöyle devam etti:
"Yeni karşılaştığınız bir virüsle mücadele edebilmeniz için onu tanımanız ve doğru tanımlamanız lazım. Akabindeki tüm aşamalar buna bağlı. Bunun için de öncelikle bunun tüm dışsal koşullardan izole edilmesi ve takibinde de bu virüsün genetik karakterizasyonunun yapılması lazım. Gelecek hafta içerisinde bu virüsün genetik karakterizasyonunu çıkarmış noktasında olacağız. Bu durum, bu ülkenin yetkinliğini gösteriyor. Biz bu virüsü artık tanıyoruz ve bununla hem ilaç tarafında olsun hem aşı tarafında olsun nasıl mücadele edeceğimizin en önemli göstergeleri arasında olacak."
AŞI GELİŞTİRİLEBİLİR AMA ÜRETİLEBİLİR Mİ?
Prof. Dr. Mandal, Covid-19 tedavisinde kullanılacak aşı ve ilacın önümüzdeki yaz içerisinde üretimine başlanacağını vurgulayarak, "Klinik öncesi aşamaları ilaç için bu yaz aylarında belki daha da erken biz bunu sentezleme ve üretme noktasında olacağız. Aşı çalışmalarında ise 9 aylık bir zaman dilimi içinde klinik öncesi aşama tamamlanmış olacak. Takibinde sürecin yönetim başarısında örnek ülke noktasında olacağımızı düşünüyoruz. Şu soru hep soruluyor; 'Ülkemizde aşı geliştirilebilir ama üretilebilir mi?' Türkiye'de belki beşeri ilaç fabrikamız yok; ama daha önceki hazırlanmış Sağlık Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığımızın ilgili yönetmelikleri kapsamında bizim hayvan aşısı üretimi için yetkin firmalarımız var. Bu yetkinlikteki firmalar gerekli koşulları sağladıklarında aynı zamanda beşeri ilaç ve aşı üretebilmek için de yetkilendirilebiliyorlar. Ülkemizde inşallah aşı çalışmaları araştırma noktasını tamamladığında aşı da üretilebilecek" dedi.
Bakmadan Geçme





