- Haberler
- Gündem
- Türk Eğitim Sen Başkanı Talip Geylan'dan Liselere Geçiş Tercihlerine Yönelik Eleştiri
Türk Eğitim Sen Başkanı Talip Geylan'dan Liselere Geçiş Tercihlerine Yönelik Eleştiri
Türk Eğitim Sen Başkanı Talip Geylan sosyal medya hesabı üzerinden liselere geçiş sınavına yönelik eleştirilerde bulundu.Özellikle öğrencilerin tercih edebilecekleri okulların listelerine yönelik eleştirilerde bulunan Talip Geylan sert açıklamalarda bulun
Türk Eğitim Sen Başkanı Talip Geylan sosyal medya hesabı üzerinden liselere geçiş sınavına yönelik eleştirilerde bulundu.
Özellikle öğrencilerin tercih edebilecekleri okulların listelerine yönelik eleştirilerde bulunan Talip Geylan sert açıklamalarda bulundu.
LİSELERE GEÇİŞ TERCİHLERİNE İLİŞKİN ELEŞTİRİ
Türk Eğitim Sen Başkanı Talip Geylan resmi Twitter hesabı üzerinden yapmış olduğu paylaşımda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan tercih edilebilecek okul listelerine yönelik eleştirilerde bulundu.
Talip Geylan yapmış olduğu paylaşımında özellikle bazı şehirlerde sınavla Anadolu Liselerine tercih yapılamayacak olmasını eleştirdi. Bu durumun özel okullara yaradığını ifade eden Türk Eğitim Sen Geylan MEB'in özel okulların önünü açtığını söyledi.
Konu ile ilgili olarak Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın bazı hususlara yönelik açıklamalarda bulunması gerektiğini ifade eden Türk Eğitim Sen Başkanı Talip Geylan'ın paylaşımları şu şekilde,
Türk Eğitim Sen Başkanı Talip Geylan Tarafından Yapılan Paylaşım
1)
Anlaşılan eğitime huzur haram! MEB’in yeni Ortaöğretime Geçiş Sistemi kapsamında sınavla öğrenci alacak liseleri ve kontenjanları açıklamasıyla birlikte tartışmalar daha da alevlendi. Anlaşılan o ki, velilerimiz ve öğrencilerimiz için önümüzdeki aylar çok sıcak geçecek.
2)
Önemli sorunlardan birisi; 33 ilde sınavla öğrenci alacak okullar içerisinde Anadolu Lisesi yer almamış. Bunun anlamı, “Fen Lisesine yerleşemeyen fakat meslek lisesini de istemeyen %1,2,3’lük dilimdeki üst düzey başarılı öğrenciler ÖZEL OKULA gitsin” dir! Bu kabul edilebilir mi?
3)
Yani MEB, yeni geçiş sistemi ile adeta özel okulların önünü açmıştır. Adeta devlet eliyle özel okul dayatması yapılmaktadır. Buradan soruyoruz: EKONOMİK TEŞVİK İLE ÖZEL OKULLARI BESLEYEN MEB, YENİ SINAV SİSTEMİ İLE DE ÖZEL OKULLARA YENİ BİR TEŞVİK Mİ GETİRİYOR?
4)
Fen Liselerinin kapasite sorunu nedeniyle, ihtiyacı, akademik başarısı yüksek olan Anadolu Liseleri karşılamaktaydı. Fakat Anadolu liselerinin sayısı ihtiyacın çok altında kalmaktadır. Bu durum başarı düzeyi yüksek olan öğrencilerimizin akademik eğitiminin önünü tıkayacaktır.
5)
MEB’in meslek liselerini teşvik etmek ve standardı yükseltmek için sınavla öğrenci alacak liseler arasında mes. lis. nin sayısının artırılması olumlu. Ancak Meslek liselerine verilen kontenjanlar kapasitelerinin çok altındadır. Sınavla ve sınavsız giren aynı ortamda mı olacak?
6)
33 ilde hiç Anadolu lisesi olmaması, Anadolu liselerinin sayısının ihtiyacı karşılamaması, sınavla öğrenci alan meslek liselerinin kapasitesinin fazla olmasına rağmen sınav kontenjanının az olmasının GERÇEK NEDENLERİNİ MİLLİ EĞİTİM BAKANI İSMET YILMAZ İVEDİLİKLE AÇIKLAMALIDIR.
7)
Öğrencilerin istemediği okula gitmeyeceği söylenmişti. Bunun mümkün olamayacağını defalarca tekrarlamıştık. Nitekim liseler Ortaöğretim Başarı Puanına göre öğrenci alacak. Okul ve kontenjan sayısının sınırlı olması ‘öğrenciler istemediği okula gitmeyecek’ sözünü çürütmektedir.
8)
Yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte itirazların yükseleceğini, birçok öğrencinin istemediği okula gitmek zorunda kalacağını, yüzbinlerce öğrencinin mağdur olacağını hep birlikte göreceğiz. Dilerim biz yanılırız. Ama korkarım, Perşembenin gelişi şimdiden belli.
9)
Sınavla öğrenci alan okulların listesinin açıklanmasının ardından veliler kendince tedbir geliştirmeye başlayacaktır. Çocuklarını istedikleri okula yazdırmak için semt değişikliğine hazırlanan, kiralık ev arayan velilerin sayısı azımsanmayacak kadar çok olacaktır. Göreceğiz.
Kamupersoneli.net - ANKARA
Bakmadan Geçme





