Türkiye Ekonomisi Olumsuz Gidişattan Sıyrılamıyor

31 Mart seçiminde İBB Başkanı olan İmamoğlu'nun mazbatasını aldığı gün 98 bin 202 puanla günü kapatan Borsa İstanbul, 9 Mayıs 2019 tarihinde ise 90 bin puanın altına düştü ve günü 88 bin 686 puandan kapattı.Merkez Bankası'nın önce repo ihalesine bir sürel

31 Mart seçiminde İBB Başkanı olan İmamoğlu'nun mazbatasını aldığı gün 98 bin 202 puanla günü kapatan Borsa İstanbul, 9 Mayıs 2019 tarihinde ise 90 bin puanın altına düştü ve günü 88 bin 686 puandan kapattı.

Merkez Bankası’nın önce repo ihalesine bir süreliğine ara verdiğini duyurmuştu.

Bundan sonra ise Türk Lirası zorunlu karşılık oranını yüzde 40'n ve yüzde 30'a indirildiği açıklanmıştı ve buna rağmen Türk Lirası’nın yabancı para birimleri karşısındaki kaybı çok az bir derecede azaltılabilmişti.

EURO VE DOLAR FİYATLARI

Euro fiyatları bugün 7, 03 Türk Lirası üzerine çıktı ve akşam saatlerinde 6,98 TL seviyesine indi.

ABD Doları ise 6,20 ile 6,24 TL aralığında bulunuyor.

REFORM EYLEM GRUBU TOPLANTISI

Bugün Reform Eylem Grubu toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklamasında;

"Ekonomimizi atağa kaldıracak, uluslararası yatırımcılara daha fazla güven sağlayacak reformlara hız vermeliyiz.

Ekonomimizi güçlendirmek için yapısal reformlara ağırlık vermemiz gerekiyor. Bunların en önemlisi yargı alanında atacağımız adımlar olacaktır.

Bu süreçte hakim ve savcılarımızın eğitimlerinin en üst kalitede sunulması için Adalet Akademisi'ni yeni yapısıyla tekrar hizmete aldık.

Yargı Reformu Stratejisi'ni kamuoyuyla paylaşıp buradaki reformları hızlıca hayata geçirirsek piyasalara da olumlu mesaj verir, yatırımlara ivme kazandıracak bir ortamı hazırlamış oluruz" dedi.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Yalçın Karatepe, VOA Türkçe’nin sorularını yanıtladı ve;

"Yüksek Seçim Kurulu kararından önce Cumhurbaşkanı Erdoğan seçimde şaibe olduğunu sert bir tonda söyledi ve hemen ardından kurul İstanbul seçimlerini iptal ederek yenileme kararı aldı.

İptal kararının hukuki değil siyasi olduğu böylece görülmüş oldu. Ekonomik sorunların da nedeni siyasi sorunlar. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi, tek kişinin söz sahibi olduğu bir sistem. Piyasalar da bu şekilde cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile Türkiye’nin yönetilemez olduğunu artık kabul etti.

İşte, Dolar ve faiz aynı anda yükselirken borsa düşüyor. Enflasyon dizginlenemiyor, aynı zamanda ekonomi küçülüyor.

Ben hiçbir reformun ya da tedbirin kısa sürede sonuç vereceğini ve Türkiye’yi yeniden büyüme patikasına sokacağını düşünmüyorum.

Yargı reformuna neden ihtiyaç duyuluyor? 17 yıldır Türkiye’yi aynı iktidar yönetmiyor mu? Sorunu yaratan çözümün parçası olamaz" dedi.

AÇLIK VE YOKSULLUK SINIRI DAHA DA YÜKSELECEK

VOA Türkçe’ye değerlendirmelerde bulunan Kocaeli Üniversitesi öğretim üyesi Doçent Aziz Çelik açıklamasında ise;

Enflasyonun yükselmesi alım gücünü düşürüyor. Seçim döneminde de hem geçim şartları zorlaşacak hem de işsizlik artacak. Kamuoyu tedirgin bu nedenle makro ekonomik göstergelerde bir iyileşme olması olası değil.

23 Haziran öncesinde ekonomiye güvenin artması da mümkün görünmüyor. Tüketici açısından ciddi bir belirsizlik var. Mutfak enflasyonu da bir türlü dizginlenemiyor. Açlık ve yoksulluk sınırı daha da yükselecek” dedi.

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme