Türkiye Ekonomisinde Önemli Sorun! Stagflasyon

TÜİK tarafından açıklana Türkiye enflasyon rakamlarının yüzde 25 seviyesine yaklaşmasıyla beraber 'Stagflasyon' adı ile bilinen yeni bir dönemin kapısı aralanıyor.Söz konusu yüksek enflasyon rakamlarının ve düşük büyümenin aynı anda yaşanması anlamı taşıy

TÜİK tarafından açıklana Türkiye enflasyon rakamlarının yüzde 25 seviyesine yaklaşmasıyla beraber "Stagflasyon" adı ile bilinen yeni bir dönemin kapısı aralanıyor.

Söz konusu yüksek enflasyon rakamlarının ve düşük büyümenin aynı anda yaşanması anlamı taşıyan "Stagflasyon" ekonomi bazında en kötü sorun olarak bilinmekte.

Enflasyon rakamları 15 yıl sonra ilk defa yüzde 20'yi aşmış durumda olurken "Stagflasyon" sürecine giren ülkelerde işsizlik ve hayat pahalılığı artması ile yeni vergi oranları ve zam artışları ortaya çıkıyor..

Konuyla alakalı olarak uzmanlar; Türkiye'deki geçmiş dönemde yaşana krizlerden farklı olarak işsizlerin yanı sıra emekli ve esnafları zora sokacak bir sürecin beklediğinin altı çiziliyor.

Sputnik Türkiye'nin haberine göre; Türkiye ekonomisinin 457 milyar dolarlık dış borcu ve Türk Lirasında yaşanan değer kayıpları sebepleriyle zor günlerden geçtiği ifade ediliyor.

Borç risklerine yüzde 25 seviyelerine yaklaşan enflasyondan sonra 2017 yılını 7, 4 oranında büyüme ile tamamlayan Türkiye'nin 2019 yılında "Stagflasyon" nedeniyle "sıfır büyüme" veya küçülme yaşama ihtimalinin büyük oranda artış yaşayacağı öngörülüyor.

Konuyla alakalı olarak açıklama yapan Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiral'in "Stagflasyon" ile alakalı olarak öngörülen detayları değerlendirmesinde ise;

"Bu öngörü bile aslında, mevcut enflasyon hızına baktığımızda stagflasyona girildiğinin en açık göstergesi" dedi.

PEKİ STAGLASYON NEDİR?

Stagflasyon terimi temel olarak 1970 yılında Amerika'da kriz ortamını tanımlamak için kullanılmıştır.

Ayrıca söz konusu kavramın stagnant (durgun) ve inflation (enflasyon) kavramlarının birleştirilmesiyle türediği biliniyor.

Bu detaydan da anlaşılacağı gibi ekonomide enflasyon ile durgunluğun aynı devam ettiği dönemleri anlatmak için bu kavram kullanıldığı ifade edilir...

Kamupersoneli.net I ANKARA

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme