• Haberler
  • Gündem
  • Türkiye genelinde riskli bina sayısı Cumhurbaşkanlığı raporunda ortaya çıktı!

Türkiye genelinde riskli bina sayısı Cumhurbaşkanlığı raporunda ortaya çıktı!

İzmir depremi ile birlikte Türkiye'de riskli binaların sayısı da kentsel dönüşümün yetersizliği de siyasetin gündeminde.Türkiye'de tespiti yapılan 685 bin bağımsız birimin riskli olduğu Cumhurbaşkanlığı 2021 programında yazıyor.

İzmir depremi ile birlikte Türkiye’de riskli binaların sayısı da kentsel dönüşümün yetersizliği de siyasetin gündeminde. Türkiye’de tespiti yapılan 685 bin bağımsız birimin riskli olduğu Cumhurbaşkanlığı 2021 programında yazıyor. Muhalefet neden hala bir çalışma yok derken, toplanan deprem vergileri nerede diye soruyor.

DEPREM PARALARI NEREYE HARCANDI?

İYİ Partili İsmail Tatlıoğlu ‘’Deprem vergilerinin toplamı 39 milyar dolardır. 32 tane Osmangazi Köprüsü yapılır bu parayla. Nereye harcandığını zaman ayırıp milletle paylaşmak zorundadırlar.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak ‘’Türkiye’de şu an itibariyle 685 bin konutun riskli yapı olduğunu Cumhurbaşkanı’nın kendi programı söylüyor. Tüm bina stokunu hızla gözden geçirmeliyiz. Deprem vergisi olarak, yıllardır vatandaştan toplanan Özel İletişim Vergisi de var. 2003 ile bu yılın Eylül ayı arasında toplanan Özel İletişim Vergisi; tamı tamına 35 milyar dolar. ‘Bu 35 milyar dolar nereye gitti’ diye sorduğumuzda, Saray sinirlenip, ‘Bu tür şeylerin hesabını vermeye zamanım yok’ demişti” şeklinde konuştu.

TÜM BİNALARIN DEPREM KARNESİ HAZIRLANMALIDIR

CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke: Çürümüş binaların yükünü iktidarın omuzuna alan yasal düzenlemeler yapılmıştı. Sorumlu iktidardır. Ruhsatlı ruhsatsız bütün binaların deprem ve afet karnesinin hazırlanması gerekir.

TÜRKİYE’DE Kİ EVLERİN YÜZDE 45’İ ZORUNLU DEPREM SİGORTASI YAPTIRMIYOR

Muhalefet binaların depreme dayanıklı hale getirilmesi için iktidarı defalarca uyardık ama önlem alınmadı derken, Cumhurbaşkanlığı 2021 programında Türkiye genelinde 685 binanın riskli olduğuna dikkat çekildi. Her bir binada ortalama 4 kişinin yaşadığı var sayıldığında 2 milyon 740 bin kişi risk altında. Yine Cumhurbaşkanlığı verilerine göre Türkiye’de ki yapıların yüzde 55,4’ü sigortalı. Yani yüzde 45’i zorunlu deprem sigortası yaptırmıyor.

Faik Öztrak: Yurttaşlarımızın canını alan tedbirsizlik, kuralsızlık, tamahkârlık ve acımasız rant hırsı… 1985’ten bu yana yürürlükte olan yasa, bugüne kadar tam 30 kez değişikliğe uğradı. Yapılan değişikliklerin 22’si ise son 18 yılda…

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme