Türkiye'de korona virüs hastası var mı? Ankara'da Korona virüs karantinası!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İran uçağıyla Ankara'ya yönlendirilen vatandaşlar hakkında açıklamalarda bulundu.Öte yandan ülkede artan endişe üzerine Korona virüsü hastası var mı? sorularını cevapladı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca,
İran uçağıyla Ankara'ya yönlendirilen vatandaşlar hakkında açıklamalarda bulundu .Öte yandan ülkede artan endişe üzerine
Korona virüsü
hastası var mı? sorularını cevapladı. Ankara 'da 14 günlük karantina sürecinin başladığını belirten Koca, ''tedbir amaçlı bu süreçte İranlı hiç kimseyi almıyoruz.'' dedi. Bakan Koca'nın açıklamaları...
'Virüsün ülkeye girişini önleme çabasındayız!'
Bakan koca, ''Şu ana kadar Tükriye'de koronavirüs vakasına rastlanmadı ancak bu rastlanmayacağı anlamına gelmez. Dünyada hızla yayılıyor. Bu salgının her geçen gün ülkelere giderek yayıldığı dün Çin dışında 33 ülkede görüldüğü ve her gün artış durumu söz konusuydu. Sonuçta giderek dünyaya yayılıyor, daha da önemlisi sınır komşumuz İran'da çok ciddi bir salgının başlamış olması söz konusu. Biz her türlü çabayı sarf ediyoruz. Biz bunu önlemeye çalışıyoruz ancak olmayacağı anlamına da gelmiyor. Biz her türlü önlemimizi alıyoruz, hazırız. Sağlık personelimizin yetiştirildiği, eğitildiği merkezler oluşturduk. Bu salgının Türkiyeye girişini ne kadar geciktirebilirsek, bu süreçte ne kadar az etkilenebilir ülke olursak bizim için başarı olur.
Türkiye'de korona virüs hastası var mı?
Dünya Sağlık Örgütü acil durum ilan etmeden iki hafta önce önlem almaya başladık. Biz hızla Bilim Kurulu oluşturduk,Oluştururken de ülkenin birikimini kullandık. Hacettepe, Ankara Tıp Fakültesi, Gazi, Çapa Tıp gibi yerlerde yetkin kimler varsa, nerede durduğuna bakmaksızın bir Bilim Kurulu oluşturduk. Peki bunlar ne yaptı? Bir hafta sonu kapanarak, dünyada yayınlanmamış olan; sağlık çalışanlarının nasıl davranması gerektiğini belirten bir rehber yayınlandı ve biz bunu tüm çalışanlara ulaştırdık. Hangi hastanelerin referans hastane kabul edilip tedavi edileceği dahil olmak üzere çalışmalar yaptık. Sadece termal kamera ile takip ediyorsunuz diyebilirler ancak biz Dünya Sağlık Örgütü'nün 'acil durum' ilanından önce önlemlerimizi almaya başladık. Şu an ülkede korona virüs hastası yok.
'Risk kapıya geldi dolayısıyla süreç çok önemli'
İran'la ilgili, sınırı biz Pazar günü kapattık. Ancak Pazar günü öncesinde de, Kum ve Meşhed geçmişi olan kim varsa karantinaya almaya başladık. Türk vatandaşı olmayan her birini de sağlık kontrolünden geçirdik, şüphe durumunda almadık. Mesela bu süreçten önce kapatılmadan da önce 28 kişiyi geri gönderdik. Bölgemizde sınırlarımızda risk artıyor. Bizim sınırlarımızdan geçişleri kontrol altına almamız gerekiyor. İran'a açılan 4 sınır kapısını kapattık. İran'dan bu süreçte gelenler oluyor. Kum'dan gelen herkesi karantinaya alıyoruz. Artık bu süreçte ülkeye girişlerini önlemek istiyoruz. Türk vatandaşlarımızı sahipsiz bırakmıyoruz, elimizden geleni yapıyoruz ancak Türkiye'deki vatandaşlarımızı da korumak durumundayız.
Dün gece itibariyle tamamen yasakladık. Hiç kimse alınmadı. Kum ve Meşhed geçmişi olanları 14 gün sınır ve sınıra yakın bölgede tutmak, ülke içine almamak yeni yaklaşımımız. Bu süreçte özellikle sınırda sahra hastaneleri kurulacak.
AŞI AÇIKLAMASI
Dünyada virüse yönelik spesifik bir anti viral ilacı daha yok. Genel kombine tedaviler söz konusu.. İkili ilaç grubunun uygulandığı çalışmaları biliyoruz, aşı çalışması var. Aşı ile ilgili gelişme olduğunu söyleyenler var. Aşı ile ilgili antikor sürecinden sonra klinik çalışma önemli. Asıl zaman alan o. Dolayısıyla bu süreç en az 6-9 ay gibi bir süreç olacak. Tanıyı koymak önemli. Erken dönemde 90-120 dakika arası çıkan hızla yerli kit çalışmamız oldu.
132 yolcu ve mürettebatın sağlık durumu nasıl?
Dün biliyorsunuz böyle durumlarımız oldu. Tüm birimlerle yakın iş birliği içinde çalışarak sağlık taramaları yapılıyor, sadece termal kamera değil. Her türlü önlemi alıyoruz. Uçakta herkese broşürü veriyoruz. En ufak klinik bulguda kime nasıl müracaat edilmesi gerektiğini de kişilere belirtiyoruz. Bugün itibariyle İran'dan gelen hiçbir yolcumuzun sonuçlarının pozitif olmadığını, hepsinin negatif olduğunu çok rahat söyleyebiliriz.Yolcuların ilk testlerinde virüs bulgusu yok. Ancak belli aralıklarla klinik takipleri yapılacak artı ateş ve benzeri durumları kontrol ediliyor olacak. Her biri ayrı odada, tek kullanımlık malzemeler kullanılıyor, çünkü özellikle sağlık personelimizin korunmaya alınması gerekiyor, bu şekilde sürdürüyoruz. İlk testleri pozitif değil. Ancak sonraki risk durumu için her hastaya risk analizi yapılıyor. Buna bağlı 14 gün gözlem altında bulunulacak.
Bakmadan Geçme





