• Haberler
  • Gündem
  • Ücretsiz İzin Şartları Nelerdir? Kimler Ücretsiz İzin Alabilir? 2022 Başvurusu

Ücretsiz İzin Şartları Nelerdir? Kimler Ücretsiz İzin Alabilir? 2022 Başvurusu

Ücretsiz izin koşulları işveren tarafın işlerinin yolunda gitmemesinden dolayı işçilerin ücretsiz izne çıkarılabilme durumu için gerekli olan şartları belirtir.Ayrıca bu durum işçi için de tanınan bir durumdur.

Ücretsiz izin koşulları

işveren tarafın işlerinin yolunda gitmemesinden dolayı işçilerin ücretsiz izne çıkarılabilme durumu için gerekli olan şartları belirtir. Ayrıca bu durum işçi için de tanınan bir durumdur. Bu şartların oluşması halinde işveren, işçisinin

ücretsiz izin

almasını talep edebilir, ancak işçinin razı olup olmama şartı bulunur. Eğer işçi bu izni talep ederse de işveren, bu durum karşısında kanun tarafından mükellef olur.

Ücretsiz izin şartları şu şekildedir:

İşçi ya da işveren tarafından gerçekleşen ücretsiz izin, yıllık izne mahsup edilemez, yıllık izin süresinden düşülemez.

İşyerinin bulunduğu ilden farklı bir ilde yıllık izin süresini geçirecek kişiler, bu durumu ispatlar ve talep eder ise işverenin işçiye gidiş ve dönüş süresini kapsayacak yeterlilikte 4 güne kadar ücretsiz izin vermesi gerekir.

Anne olma durumunda çalışma ve süt izni düzenlenir. Kanuna göre analık iznini bitmesine yakın çocuğun yetiştirilmesi adına ya da 3 yaşından küçük çocuk evlat edinilmiş ise talep edilmesi durumunda anne ya da babaya ilk doğumda 60 gün haftalık çalışma sürelerinin yarısı kadar ücretsiz olmak koşulu ile izin verilir. Bu durum ikinci doğumda 120 gün, üçüncü ve sonraki doğumlarda ise 180 gündür. Kişilerin izin hakkı, ikiz, üçüz ya da daha fazla doğum halinde otuzar gün daha artar. Eğer ki engelli doğum gerçekleşmiş ise bu süre 360 gündür.

Anneye verilen doğum izni, doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra da 8 haftadır. Yani doğum izni, toplamda 16 haftalık bir süredir. Doğum izni süresinin bitmesine doğru eğer ki talep edilirse doğum yapan çalışan, 6 aylık bir izne çıkarılmak zorundadır. Bu talep yalnızca doğumu yapan çalışan tarafından yapılabilir ve bu süre boyunca ücret talebinde bulunamaz.

İşçi, ücretsiz izin talebinde bulunuyor ve bu durum kanunda yer alan halleri karşılıyor ise işvereni bu izni vermek zorundadır. Aksi takdirde işveren, idari para cezasına tabi tutulur.

Kimler Ücretsiz İzin Alabilir?

Ücretsiz izin alabilecek kişiler

yukarıdaki tüm şartları karşıladığı takdirde talep eden herkestir. Yani işçi eğer ki kanunda yer alan halleri karşılayarak ücretsiz izin talebinde bulunmuş ise bu hakkın yerine getirilmesi zorunludur.

İşveren, işçiyi ücretsiz izne çıkarabilmesi için öncelikle kanunen işçinin yazılı onayını almalıdır. İşveren, işçiye bu durumu yazılı bir şekilde tebliğ eder ve ardından da tebliği alan işçi, 6 gün içerisinde bu duruma uygun olduğunu belirten bir yazıyı beyanda bulunmalıdır. Eğer ki işçi, 6 gün içerisinde tebliğe geri dönüş sağlamamış ve yazılı beyanda bulunmamış ise

ücretsiz izin

almaya uygun olmadığı anlaşılır.

İşçi, kanunda yer alan durumlara göre ücretsiz izin alma hakkına sahiptir ve talep etmesi halinde eğer ki işvereni onu izne çıkarmaz ise idari para cezasına tabi tutulur. Bu talep doğrultusunda işçinin ücretsiz izne çıkarılması, işverenin mükellef olduğu bir durumdur.

Ücretsiz İzin 2022 Başvurusu

2022 yılı ücretsiz izin başvurusu

doğrudan işçi ve işveren arasında yapılan bir durumdur. İşverenin işçisini ücretsiz izne çıkarabilme hakkı bulunur; ancak bunun için önce işçisinin yazılı onayını alması gerekir. İşçi, bu duruma razı olup olmadığını belirtebilir.

İşçinin kanunda belirtilen halleri karşılaması durumunda ücretsiz izne çıkma hakkı bulunur. Talep ettiği takdirde de işveren, kanunen bu durumla yükümlü ve zorunlu olur. İşçisinin bu izinden yararlanmasını engelleyen işverene idari para cezası uygulanır.

Ücretsiz İzin Formu/Dilekçesi

Ücretsiz izin formu ya da dilekçesi

işverene işçi tarafından verilecek olan ve doldurulması gereken belgelerdir. Bu form veya dilekçe içerisinde yer alması gereken bilgiler şu şekildedir:

İşçinin ad ve soyadı

İşçinin T.C. kimlik numarası

İşçinin işyerindeki görevi

Ücretsiz izne ayrılmak istediği tarih

Ücretsiz iznin sona ereceği tarih

Ücretsiz izne ayrılma sebebi ile isteği

Talep tarihi

İşçinin imzası

Ücretsiz İzin Ücreti Yatışı

Ücretsiz izin parasının yatış zamanı

İŞKUR aracılığı ile devlet tarafından sağlanır ve genellikle her ayın 8’inde yatırılır. Devlet tarafından bu kişilere maddi destek sağlamak amacı ile

ücretsiz izin

parası desteği sağlanır.

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme