• Haberler
  • Gündem
  • Üniversiteli gençler müzeleri ücretsiz gezebilecek! Türkiye'de görülmesi gereken müzeler neler?

Üniversiteli gençler müzeleri ücretsiz gezebilecek! Türkiye'de görülmesi gereken müzeler neler?

Müze gezisi üniversiteli gençler için önemli.Geçmişe ait izleri görmek farklı kültürleri tanımalarını, geçmişten bugüne değişimi fark etmelerini sağlıyor.

Müze gezisi üniversiteli gençler için önemli. Geçmişe ait izleri görmek farklı kültürleri tanımalarını, geçmişten bugüne değişimi fark etmelerini sağlıyor. Geziler öncesinde gidilen yerle ilgili okuma yapmak, gezi sırasında ve sonrasında neler gördükleri, düşündükleri, hissettikleri hakkında sohbet etmek gençler için önemli.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu (YÖK) arasında işbirliği protokolü imzalandı. Protokol kapsamında arkeoloji ve sanat tarihi eğitimi gören öğrencilerin müze ve ören yerlerini ziyaretleri ücretsiz hale getirilecek.Uygulamanın önümüzdeki yıl hayata geçmesi planlanıyor.

Ayrıca protokol kapsamında belirlenecek pilot üniversitelerde "şehir ve medeniyet" dersleri verilecek.

Türkiye'de görülmesi gereken müzeler

1-) Anadolu Medeniyetleri Müzesi - Ankara

Altındağ ilçesinde bulunan Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Anadolu’daki arkeolojik eserlerin sergilendiği, dünyadaki sayılı müzelerden biridir. Açıldığı ilk dönemde (1921) yalnız Hitit dönemine ait eserler sergilenirken, zamanla diğer uygarlıklara ait eserler de sergilenmeye başlanmış ve Hitit Müzesi olmaktan çıkıp Anadolu Medeniyetleri Müzesi haline gelmiştir. Kendine özgü koleksiyonları barındıran bu önemli müzede, Paleolitik Çağ’dan başlayarak günümüze kadar Anadolu arkeolojisi sergilenmektedir.

1997 senesinde 68 müze arasından Avrupa Yılın Müzesi Ödülü’nü almıştır.

Haber

2-) İstanbul Arkeoloji Müzesi

Osmanlı İmparatorluğu’ndan bize miras kalan sayısız yapıdan biri. Kuruluşu 1891 olan bu müze, ‘Arkeoloji Müzesi’, ‘Eski Şark Eserleri’ ve ‘Çinili Köşk’ olmak üzere üç ana bölümden oluşmaktadır. İçerisinde 1 Milyondan fazla eseri barındıran bu müze, Gülhane, Osman Hamdi Bey Yokuşu’nda ziyaretçilerini bekliyor.

3-) Zeugma Mozaik Müzesi – Gaziantep

9 Eylül 2011 tarihinde açılan ve tam 1700 metrekarelik mozaik ile dünyanın en büyük ikinci müzesi olma unvanını taşıyan Zeugma Mozaik Müzesi, yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor.

Haber

Roma dönemine ait çeşmeler, 2 bin senelik mozaikler, meşhur Çingene kızı, Mars heykeli gibi önemli eserleri barındıran bu müze, yaklaşık üç sene boyunca dünyanın en büyük mozaik müzesi olarak kaldı. 28 Aralık 2014 tarihinde açılan Hatay Arkeoloji Müzesi’ne, bu unvanı devretmek zorunda kaldı.

4-) Hatay Arkeoloji Müzesi

Osmanlı İmparatorluğu’nun yaklaşık 400 sene boyunca içinde dünyayı yönettiği bu muazzam yapı, ilk defa Sultan Abdülmecit döneminde ziyarete açılmıştır. Abdülmecit, Dolmabahçe Sarayı’na taşındıktan sonra, Topkapı Sarayı’ndaki eski eserleri İngiliz elçisine göstermiş ve kendisini içeride gezdirmiştir. Buranın ilk ziyarete açılışı bu şekildedir.

İlerleyen dönemlerde, yabancı ziyaretçileri bu sarayda gezdirmek ve içerisindeki eski eserleri tanıtmak adet haline gelmiş ve ilk defa Sultan Abdülaziz döneminde cam bölmeler yaptırılarak hazinedeki eski eserler muhafaza altında ziyaret edilmeye başlanmıştır.

Halkın ziyaretine açılması ise, 3 Nisan 1924 tarihinde, Mustafa Kemal’in emriyle gerçekleştirilmiştir.

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme