Uzaktan Eğitim Programında Yaşanan Sorunlar
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte eğitimdeki mekan ve zaman anlayışı da değişti.Devlet ve vakıf üniversiteleri son yıllarda önlisan, lisan ve yüksek lisan düzeyinde uzaktan eğitim programları açıyor.
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte eğitimdeki mekan ve zaman anlayışı da değişti.Devlet ve vakıf üniversiteleri son yıllarda önlisan, lisan ve yüksek lisan düzeyinde uzaktan eğitim programları açıyor.Dersler internetten canlı veya video olarak veriliyor. Öğrencilerin kampüse gitmek zorunluluğu olmadan her yerden dersleri takip etme imkanı sağlayan programda internetten canlı yayınlanan derslerde öğrenciler, akademisyenlere soru yöneltebiliyor.
Üniversitelerin uzaktan öğretim lisans programlarında 27 bin 568, önlisansta 34 bin 161, yüksek lisansta 25 bin 237 olmak üzere toplam 86 bin 966 kayıtlı öğrenci var. Beykent, Manisa Celal Bayar, İnönü, İstanbul Medipol, İstanbul olmak üzere 5 üniversitede uygulanan uzaktan öğretim programları kapsamında siyaset bilimi ve kamu yönetimi, sağlık yönetimi, iktisat, işletme, gazetecilik, halkla ilişkiler ve tanıtım gibi programlarda lisans eğitimi veriliyor. 29 üniversitede önlisans programları bulunurken, Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 55 üniversitede de uzaktan öğretim tezsiz yüksek lisans programlarının açılmasına oanay verdi.
Uygulamanın yaygınlaşmasıyla birlikte bir takım sorunlar ortaya çıkmaya başladı. Öğrencilerin şikayette bulunğu konular ise, altyapı yetersizliği ve ders kitaplarında hataların olması, önceden bilgisayar üzerinden yapılan sınavların artık belirlenen merkezlerde yazılı olarak yapılması, bu yıl getirilen 4 yanlış 1 doğruyu götürmesi kuralı.4 yanlışın 1 doğruyu götürmesi kuralı açıköğretim fakültelerinde de uygulanmaya başlandı. Açıköğretimde öğrenim gören 3 milyon 309 bin 70 kayıtlı öğrenci var. Bu durumda uygulamadan 3 milyon 370 bin 799 öğrenci etkileniyor.
Uzaktan öğretim programlarının uygulanışıyla ilgili İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Genel Gazetecilik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aslı Yapar Gönenç "Bilgisayar karşısına geçiyoruz, öğrenciler dersleri canlı olarak izleyebiliyorlar. Ayrıca dersler kaydoluyor, öğrenciler isterlerse daha sonra ders kayıtlarını izleyebiliyorlar. Soru sormak isteyenler, yazarak bize sorularını yöneltiyorlar. Çok ilgili olanlar, bize gelip ulaşabiliyorlar. Önceki yıllarda vizeler online, finaller merkezlerde yapılıyordu. Artık iki sınav da sınav merkezlerinde yapılıyor. Dersleri işlerken kimi zaman teknik sorunlar oluyor. Bazen öğrenciler bağlanmakta sıkıntı yaşayabiliyor özelikle yoğunluk olduğunda. Ama engelleri yavaş yavaş aşıyoruz. Uzaktan eğitimde zaman, mekan kavramı ortadan kalkıyor. İstediğiniz yerden ders verebiliyorsunuz. Coğrafi olarak uzakta olanlara, engeli olan öğrencilere eğitim ulaştırıyoruz. Ancak ders anlatırken öğrencilerde ne tepki oluştuğunu göremiyorsunuz. Hocaların kararı ve sınıfların kalabalıklığına göre öğrenciler, örgün eğitim derslerine girebiliyorlar. Uzaktan öğretim öğrencileri fakültenin ajansı, stüdyosu gibi imkanlarından faydalanabiliyorlar. Derslere direkt girme imkanı olmasa bile akademisyenlerle görüşebiliyorlar." dedi.
KAMUPERSONELİ.NET-ANKARA
Bakmadan Geçme





