- Haberler
- Gündem
- Uzman isim açıkladı! Deprem bölgesinde hijyen sorunu gittikçe büyüyor! Bulaşıcı hastalık ve enfeksiyon riski ile nasıl mücadele edilir?
Uzman isim açıkladı! Deprem bölgesinde hijyen sorunu gittikçe büyüyor! Bulaşıcı hastalık ve enfeksiyon riski ile nasıl mücadele edilir?
Kahramanmaraş merkezli olarak yaşanan depremin enkaz çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.Bölgede sağ salim hayatını sürdüren enkazdan yara alarak kurtulan vatandaşlar için çadır ve konteyner kent alanları kuruluyor.
Kahramanmaraş merkezli olarak yaşanan depremin enkaz çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Bölgede sağ salim hayatını sürdüren enkazdan yara alarak kurtulan vatandaşlar için çadır ve konteyner kent alanları kuruluyor.
Bu bölgelerde hijyeni sağlayabilmek her geçen gün zorlaşıyor. Uzmanlar bölgede enfeksiyon ve bulaşıcı hastalık riskinin gün geçtikçe arttığını ifade ediyor. Yetersiz kaynaklardan dolayı oluşabilecek riski önleyebilmek için de alternatifler sunulmaya devam ediyor.
SAHRA TUVALETLERİ ACİLEN KURULMALIDIR!
Deprem bölgeleri için yardım çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Maddi ve manevi tüm koşullar elverişli hale getirilmeye çalışılsa da hijyene yönelik ihtiyaçlar için istenen ortam oluşturulamıyor. Beslenme ve ısınma ihtiyacı kadar önemli olan hijyen ihtiyacı ilerleyen süreçte salgın hastalıkların yayılmasına sebep olabilecek.
Profesör Doktor Faruk Aydın enfeksiyon riskine karşı uyarıda bulunuyor: “Yaşam koşullarındaki zorluk nedeniyle enfeksiyonuna zemin hazırlayacak bir ortam oluşmuş durumda. Bunu önleyebilmek ise kişilerin elindedir” dedi. Özellikle dışkı yolu ile bulaşabilen enfeksiyonların önüne geçebilmek için ilk adımın Sahra tuvaleti projesini hayata geçirmek olduğunu ifade etti.
TOPLU YAŞAM ALANLARINDA NASIL ÖNLEM ALINIR?
Profesör Doktor Faruk Aydın konu üzerine: “Afet bölgesindeki vatandaşların travma problemleri ve sağlık problemleri için hızla müdahale yapılıyor. Fakat karşımızda ileri derecede bir hijyen problemi ve beslenme bozukluğu bulunuyor” dedi. Toplu alanlarda yakın temastan kaçınılması gerektiğini de ifade etti. Araç gereçleri kullanırken bireyselleştirebilmeye çalışmak gerekiyor. Bu toplu alanların varlığı, kullanılan ortak araç gereçlerden kaynaklı olarak ileri boyutlu tehlikeleri de beraberinde getirebiliyor.
ENKAZDAN KURTULAN DEPREMZEDE İLK NE YAPMALI?
Affet'te yaralanmış olan bireylerin yaralarının enfeksiyon kapması, tetanoz olmaları ya da kangrene maruz kalmaları gibi farklı riskleri de bulunuyor. Yaralıların bu nedenle uygun bir şekilde antisepsisi yapılabilmelidir. Bireylerin enkazdan çıktığı anda yakındaki bir sağlık kuruluşuna giderek muhakkak ki tetanoz aşısı yaptırması da gereklidir. Her yaş grubundan insanın bunu ihtiyacı bulunuyor. Afetzedelerin ortaklaşa kaldıkları çadır alanlarında solunum yolu ile yayılabilecek hastalıkların riskine değinen, Aydın daha önceden yapılmış çalışmalara dikkat çekerek: “Bu tarz felaketlerde sıklıkla yaşanan hastalıkların solunum yolu ile bulaştığını” ifade etti.
Bakmadan Geçme





