Uzman isim uyardı: EYT kanununu çıkmadan önce bunu düzeltin!
Türkiye'de emeklilik için bazı temel şartların yerine getirilmesi gerekiyor ve istisnai durumlar haricinde çalışan vatandaşlar bu şartlar sağlanmadan emeklilik hakkını elde edemiyor.Emeklilik için vatandaşların sigortalılık süresi, prim günü sayısı ve yaş
Türkiye’de emeklilik için bazı temel şartların yerine getirilmesi gerekiyor ve istisnai durumlar haricinde çalışan vatandaşlar bu şartlar sağlanmadan emeklilik hakkını elde edemiyor. Emeklilik için vatandaşların sigortalılık süresi, prim günü sayısı ve yaş şartlarını karşılaması gerekiyor. 8 Eylül 1999’dan önce çalışmaya başlayanlar sigortalılık süresini ve prim günü şartlarını tamamlamış olsalar da yasa değişikliğinden dolayı yaş şartından emekli olamıyor.
Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) grubu olarak bilinen vatandaşlar için bir süredir EYT yasa çalışmaları devam ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin konuya ilişkin açıklamalarda bulunmuştu. Gelen açıklamaların ardından uzmanlar, EYT’liler ile ilgili nasıl bir düzenleme getirileceğine dair bilgilendirmede bulundu. İşte detaylar…
EYT YASASI ÖNCESİNDE DİKKAT!
Türkiye Gazetesi’nden İsa Karakaş, köşe yazısında EYT’lilerin 25 yıllık sigorta süresinin nasıl belirleneceğine ilişkin bir yazı kaleme aldı. Karakaş söz konusu yazısında özellikle de 4/1-a sigorta grubunun (SSK) oluşturduğu EYT’li vatandaşları uyardı. Gelen açıklamaya göre EYT grubunda yer alan SSK’lıların, talepleri doğrultusunda EYT (4447 S.) Kanun öncesi hakları verildiği takdirde, yaş faktörü haricinde kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi ve en az 5 bin gün prim doldurmaları gerekecek.
SİGORTALILIK SÜRESİ NASIL BELİRLENİYOR?
Sigortalılık süresi, kişinin ilk kez çalışmaya başladığı tarih ile emekli aylığı bağlanmasına yönelik yazılı dilekçe bildirilen tarih arasında geçen süre iken ölen sigortalılarda bu süre, ölüm tarihine kadar geçen süredir. Karakaş, ilk kez prim veya kesenek ödenmeye başlanan tarihin SSK tarafından sigortalılık süresinin başladığı tarih olarak dikkate alındığını belirtti. Karakaş yaptığı açıklamada çoğunluğu EYT’lilerden oluşan SSK sigortalılarının ilk işe giriş tarihleri ile primlerinin ödenmeye tarih farklı ise sigorta başlangıcı olarak prim ödenmeye başlanan tarihin esas alındığını ifade etti.
Bakmadan Geçme





