Uzmanlar bu belirtilere karşı uyarıyor! Serinlemek isterken sağlığınızdan olmayın
Koronavirüs yeni mutasyonlarıyla sağlığı tehdit edecek boyutta hızla yayılmaya devam ediyor.Ancak koronavirüsle birleştiğinde daha ölümcül riskler yaratan başka hastalıklar da var.
Koronavirüs
yeni mutasyonlarıyla sağlığı tehdit edecek boyutta hızla yayılmaya devam ediyor. Ancak koronavirüsle birleştiğinde daha ölümcül riskler yaratan başka hastalıklar da var.
Lejyoner
hastalığı da bu hastalıklardan biri. Özellikle yaz aylarında, sıcak havalarda ortaya çıkıyor. Peki çok riskli bu hastalığın sebebi nedir? Belirtileri nelerdir?
LEJYONER HASTALIĞI NEDİR?
Lejyoner hastalığı, Legionella adlı bakterinin neden olduğu ciddi bir akciğer enfeksiyonu olarak biliniyor. İlk kez 1976 yılında Amerikan lejyonerlerinin katıldığı bir toplantıda salgın halinde görüldükten sonra bu adı alan hastalıkta o dönem salgın nedeniyle 29 kişi hayatını kaybetmişti.
Özellikle yaşlılar, sigara içenler ve bağışıklık sistemi zayıf olanlarda enfeksiyon gelişimi açısından risk teşkil eden bu hastalık ölümcül boyutlara gelebiliyor.
Lejyoner hastalığına sebep olan bakterinin temel üreme alanları ise şunlardır:
Spa ve termal havuzlar
Havalandırma sistemleri
Manav reyonlarında bulunan sis püskürtme sistemleri
Dekoratif fıskiyeler
Otel, hastane ve bakım evlerinin su dağıtım sistemler
BELİRTİLERİ NELERDİR?
Lejyoner hastalığı, yüksek ateş, titreme, baş ağrısı ve nefes darlığı gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Daha riskli durumlarda ise:
Balgamlı ya da bazen kanlı öksürük
Nefes darlığı
Göğüs ağrısı
Mide bulantısı, kusma ve ishal gibi sindirim sistemi ile ilişkili belirtiler
Zihinsel karışıklık, bilinç bulanıklığı, ajitasyon gibi nörolojik değişiklikler gibi belirtiler görülüyor.
KORONAVİRÜS SALGININDA DİKKAT!
Yaz aylarında klima kullanımındaki artışa bağlı olarak seyreden lejyoner hastalığına karşı uzmanlar uyarıyor. Klimalardan bulaşan enfeksiyonların kaynağı olan bakterinin zatürreeye neden olduğunu belirten uzmanlar, koronavirüsün de ARDS (Akut Solunum Sıkıntısı Sendromu) tablosuna neden olduğundan ve solunumu önemli ölçüde etkilediğinden dolayı klimalardan bulaşan enfeksiyonların yol açtığı zatürree tablosu ile birleşince ölüm oranlarında artışları tetikleyebileceğinden klima bakımına önem verilmesinin altını çiziyorlar.
Bakmadan Geçme





