- Haberler
- Gündem
- Uzmanlar uyarıyor! Deprem bölgelerinde salgın hastalık riski çoğaldı! Deprem bölgesinde hijyen nasıl sağlanır?
Uzmanlar uyarıyor! Deprem bölgelerinde salgın hastalık riski çoğaldı! Deprem bölgesinde hijyen nasıl sağlanır?
Deprem bölgelerinde yapılan arama kurtarma çalışmalarında enkazdan kurtulan vatandaşların bölgede barınabilmesi için tüm imkanlar seferber ediliyor.Çadır kentler ve buna ek konteyner temini sağlanırken bu bölgelerde hijyen malzemelerine erişmek gittikçe z
Deprem bölgelerinde yapılan arama kurtarma çalışmalarında enkazdan kurtulan vatandaşların bölgede barınabilmesi için tüm imkanlar seferber ediliyor. Çadır kentler ve buna ek konteyner temini sağlanırken bu bölgelerde hijyen malzemelerine erişmek gittikçe zorlaşıyor.
Uzmanlar uyarıyor! Deprem bölgelerinde hijyende yaşanabilecek sıkıntılar ileri boyutlu salgın riskini tetikliyor. Alınabilecek birkaç önlem ile süreci daha sağlıklı atlatabilmek mümkün olabilir.
HİJYENİK ORTAM SAĞLANMALIDIR!
Ülkenin farklı bölgelerinden Sivil Savunma Örgütleri ve bireysel kurumlar deprem bölgelerine maddi ve manevi desteklerini sürdürürken en büyük ihtiyaç Sahra tuvaletleri oluyor. Yaygın olmayan bu uygulama nedeniyle bu bölgedeki hijyeni sağlayabilmek pekte mümkün olmuyor. Halka açık tuvalet alanları tamamen kullanılmaz hale geldi. Su ise pek çok bölgede kesik durumda. Deprem bölgelerinde kötü kokular gittikçe yayılıyor. Bunun etkisi ile salgın hastalıkların tetiklenebileceği söyleniyor.
Uzmanların en uyarıları arasında deprem bölgesinde bulunmak zorunda olan vatandaşlar için su kullanımına dikkat edilmesi gerektiği vurgulanıyor şebeke suyu ya da kaynağı bilinmeyen suyu doğrudan kullanmak büyük tehlikeye sebep olabilir suyu kaynattıktan sonra soğutarak içmenin daha sağlıklı olacağı ifade ediliyor.
DEPREM BÖLGESİNDE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER NELERDİR?
“Deprem bölgelerine acilen tankerler ile su taşıması yapılmalı, hijyenik ortam sağlanmalıdır” diyen uzmanlar: “Su depolarının dezenfekte edilmesi göz ardı edilmemelidir” notunu da ekliyor. “Bu bölgelerde seyyar tuvaletlerin sıkılaştırılması gereken en önemli konu” diyen uzmanlar toplu grup barınma bölgelerinde alt yapının sağlanması bu eğer mümkün değilse Sahra tuvaleti uygulamasını teşvik ediyor.
Deprem bölgesinde olanların tuvalet çukurlarını düzenli olarak toprakla kapatması, dezenfekte amacı ile kireç kaymağı ve benzeri farklı maddeleri kullanılması öneriliyor. Ayrıca ekleniyor:
“Depremin yaşandığı bölgelerde uygun alanlara çöp toplama bölümleri inşa edilmelidir. Bu alanlarda dezenfeksiyonu sağlayabilmek amacıyla düzenli olarak kireç kaymağı ya da çamaşır suyu kullanılılarak dezenfekte işlemi tamamlanmaldır. Çöplerden kaynaklı olarak bulaşıcı hastalık yayılma riski zamanla kemirgenlerin ve haşeratların üreme alanı haline gelmesine sebep olabilecektir” denildi.
GEÇMİŞ YENİDEN HATIRLANDI!
Unutulmaması gereken bir olaya da değinildi. Haiti de 2010 yılında 200 bin kişinin ölümüne sebep olan deprem yaşanmıştı. Bu depremin ardından geçen 9 ayın sonunda kolera salgını başlamıştı. Aynı şekilde Amerika'da 2001 ve 2005 yıllarında çıkan olağanüstü kasırga sürecinde zatürre, cilt hastalıkları ve enfeksiyonlara rastlanılmıştı. Türkiye'nin yaşadığı “Asrın Felaketi” olarak adlandırılan deprem süreci verilen örneklerde olduğu gibi olağanüstü ve doğaüstü doğal afetler sonrası yaşanabilecek hastalıklara dikkat edilmesi gerektiği yeniden vurgulandı.
Bakmadan Geçme





