Verem aşısı koronavirüse karşı etkili mi?
VPM1002 isimli yeni tip verem aşısının, koronavirüse karşı etkili olabileceği ifade ediliyor.Üretilen BCG verem aşısı, geçtiğimiz yüzyılın başından beri kullanılmaya devam ediyor.
VPM1002 isimli yeni tip verem aşısının, koronavirüse karşı etkili olabileceği ifade ediliyor. Üretilen BCG verem aşısı, geçtiğimiz yüzyılın başından beri kullanılmaya devam ediyor. Bugüne kadar 4 milyondan kullanılan aşının koronavirüse karşı etkili olup olmayacağı araştırılıyor.
AŞININ GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLDİ
Üretilen BCG aşısının genetiği değiştirilerek VPM1002 isimli yeni bir verem aşısı üretildi. Aşıya ilişkin klinik deneyler yapılmaya devam ediliyor. Eğer deneyler başarılı sonuçlar verirse, aşının önümüzdeki yıllarda koronavirüs için kullanılabileceği ifade ediliyor.
AŞININ DA BENZER BİR ETKİ YAPMASINI PLANLIYORUZ
Konuya ilişkin bir takım önemli açıklamalarda bulunan Verem Uzmanı Kaufmann, DW'ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kaydetti:
"Kontrol çalışmaları, BCG'nin viral solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruma sağladığını gösteriyor. Doğuştan gelen bağışıklık sistemimiz, BCG sayesinde harekete geçerek, viral solunum yolları enfeksiyonlarına karşı vücudu savunuyor. Buradan yola çıkarak, yeni geliştirdiğimiz aşının da benzer bir etki yapmasını bekliyoruz"
60 YAŞ ÜSTÜNDEKİ İNSANLARDA ETKİSİNİ TEST EDECEĞİZ
Araştırmanın başında görev alan Schindler, bir sonraki çalışmalarında aşının 60 yaş üstü vatandaşlarda deneneceğini, "Bundan sonra yapacağımız başka bir çalışmada, verem aşısı VPM1002'nin 60 yaş üzeri insanlardaki etkisini test edeceğiz. Bu aşamada odak noktası ise, risk grubundaki kişilere VPM1002'nin etkili koruma sağlayıp sağlamadığı olacak" şeklinde ifade etti.
Bakmadan Geçme





