- Haberler
- Gündem
- Yargı Reformu'nda son dakika gelişmesi: Af yasası ne zaman çıkacak? Basit yargılama usulü nasıl olacak?
Yargı Reformu'nda son dakika gelişmesi: Af yasası ne zaman çıkacak? Basit yargılama usulü nasıl olacak?
Türkiye yerel seçimlerin tamamlanmasının ardından merakla çıkartılacak af yasasını bekliyor.Af yasasının ne zaman çıkacağını merak edenler dün yaşanan son dakika gelişmesi ile ümitlendi.
Türkiye yerel seçimlerin tamamlanmasının ardından merakla çıkartılacak af yasasını bekliyor. Af yasasının ne zaman çıkacağını merak edenler dün yaşanan son dakika gelişmesi ile ümitlendi. Dün TBMM Genel Kurulunda Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin ilk paketi kabul edildi. Bununla birlikte af yasasını bekleyenler için de bir umut ışığı doğmuş oldu.
AF YASASI NE ZAMAN ÇIKACAK?
MHP Tarafından seçim vaadi olarak dile getiren af teklifinin TBMM’ye ne zaman getirileceği merak konusu oldu. MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, ikinci infaz paketinin yanı sıra herkesin merakla beklediği af teklifinin ekim ayının sonunda aralık ayının başında Meclis'e geleceğini söyleyerek, "O konuda biliyorsunuz, AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı'nın da açıklamaları var. Aralık ayından önce çıkacağına ümit ediyoruz. İç tüzük değişikliklerinin yapılmasını gerektiğini biz söyledik." Dedi.
BASİT YARGILAM USULÜ NASIL OLACAK?
Kanunla, yargı sistemine dahil edilmesi öngörülen ikinci düzenleme ise "basit yargılama usulü" olacak.
Asliye ceza mahkemesince, iddianamenin kabulünden sonra adli para cezasını veya üst sınırı 2 yıl veya daha az süreli hapis cezasını gerektiren suçlarda basit yargılama usulünün uygulanmasına karar verilebilecek.
Basit yargılama usulünün uygulanmasına karar verildiği takdirde mahkemece iddianame, sanık, mağdur ve şikayetçiye tebliğ edilerek, beyan ve savunmalarını 15 gün içinde yazılı olarak bildirmeleri istenecek.
Tebligatta duruşma yapılmaksızın hüküm verilebileceği hususu da belirtilecek. Ayrıca, toplanması gereken belgeler, ilgili kurum ve kuruluşlardan talep edilecek.
Beyan ve savunma için verilen süre dolduktan sonra mahkemece duruşma yapılmaksızın ve cumhuriyet savcısının görüşü alınmaksızın hüküm kurulacak. Mahkumiyet kararı verildiği takdirde sonuç ceza dörtte bir oranında indirilecek.
Mahkemece, koşulları bulunması halinde kısa süreli hapis cezası seçenek yaptırımlara çevrilebilecek veya hapis cezası ertelenebilecek ya da uygulanmasına sanık tarafından yazılı olarak karşı çıkılmaması kaydıyla hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilecek.
Hükümde, itiraz usulü ile itirazın sonuçları belirtilecek.
Mahkemece gerekli görülmesi halinde bu madde uyarınca hüküm verilinceye kadar her aşamada duruşma açmak suretiyle genel hükümler uyarınca yargılamaya devam edilebilecek.
Basit yargılama usulü, yaş küçüklüğü, akıl hastalığı, sağır ve dilsizlik halleri ile soruşturma veya kovuşturma yapılması izne ya da talebe bağlı olan suçlar hakkında uygulanmayacak. Bu kapsama giren bir suçun, kapsama girmeyen başka bir suçla işlenmiş olması halinde de bu usul uygulanmayacak.
Bakmadan Geçme





