Yargıtay'dan İstifa Kararı: İstifa Eden İşçi İhbar Tazminatı Alamaz
İşinden kovulan bir işçi 2.İş Mahkemesi'ne başvurdu ve iş akdine haklı bir neden olmadan son verildiğini iddia etti.
İşinden kovulan bir işçi 2. İş Mahkemesi’ne başvurdu ve iş akdine haklı bir neden olmadan son verildiğini iddia etti. İşçi kıdem ve ihbar tazminatları ile bir kısım işçilik alacaklarının davalıdan tahsil edilmesini talep etti.
Davalı işveren ise mahkemede savunma yaptı. İşveren savunmasında iş akdinin davacı tarafından tek taraflı sonlandırıldığını bu nedenle ihbar ve kıdem tazminatına hak kazanmadığını ifade etti. Ayrıca işveren işçinin ödenmeyen bir alacağının da olmadığını belirtti.
Davacı işçinin çalışma süresinin bir yılın altında olduğundan dolayı mahkeme kıdem tazminatı hak etmedeğine dikkat çekti ve davacının iş akdinin tazminat gerektirmeyecek şekilde son bulduğunu ispatla yükümlü olan işverenin bu hususu ispatlayamaması nedeniyle ihbar tazminatının hüküm altına alınması gerektiği gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verdi.
VERİLEN KARAR
Karar işveren tarafından temyiz edildi ve bu bağlamda devreye Yargıtay 22. Hukuk Dairesi girdi. Söz konusu kararda ihbar tazminatının iş sözleşmesini fesheden tarafın karşı tarafa ödemesi gereken bir tazminat olduğu vurgulandı. Konu ile ilgili olarak kararda şu ifadelere yer verildi:
"İş sözleşmesini fesheden tarafın ihbar tazminatına hak kazanması mümkün olmaz. Dava dosyası değerlendirildiğinde davacının işi kendisinin bıraktığı anlaşıldığından; Mahkemece ihbar tazminatının reddi yerine yanılgılı değerlendirme ile kabulüne karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir. Kararın oy birliği ile bozulmasına hükmedilmiştir."
Bakmadan Geçme





