Yargıtay'dan Şok Karar! Tüm Çalışanlar Dikkat

Çalıştığı firmanın kasap bölümünde görev alan bir işçi, mesai saati içinde sosyal medyadan canlı yayın açarak uygunsuz hareketlerde bulundu.Canlı yayın esnasında satışa sunulan etlerin içine çivi ve yabancı madde koyduğunu beliren işçi, yere düşen köfteyi

Çalıştığı firmanın kasap bölümünde görev alan bir işçi, mesai saati içinde sosyal medyadan canlı yayın açarak uygunsuz hareketlerde bulundu. Canlı yayın esnasında satışa sunulan etlerin içine çivi ve yabancı madde koyduğunu beliren işçi, yere düşen köfteyi yerden alarak tekrar satışa sundu. İşçinin bu davranışını öğrenen işyeri sahibi işçinin görevine son verdi.

İşten kovulan işçi iş mahkemesine dava açarak, haksız yere işten atıldığını ve tüm hakları talep ettiğini belirtti. Kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve yıllık izin ücretini talep eden işçi dava açtı. Açılan davaya itiraz eden işyeri avukatı, işçinin mesai saatleri içinde uygunsuz davranışlarda bulunduğunu ve firmanın kimliğine zarar verdiğini belirtti. Bu savunmanın ardından mahkeme firma sahibini haklı bularak davanın reddine karar verdi.

İşçiden İtiraz Geldi

Mahkemenin bu reddine itiraz eden işçi kararı istinafa götürdü. Bölge Adliye Mahkemesi itirazı kabul etmedi. Davanın peşini bırakmayan işçi konuyu Yargıtay'a taşıdı. Dava dosyasını detaylı bir şekilde inceleyen Yargıtay 9. Hukuk Dairesi bir ilke imza atarak emsal niteliğinde bir karar verdi.

Yargıtay kararında 4857 sayılı İş Kanununun 59. maddesinde iş sözleşmesinin feshinin sebebine bakılmaksızın, işçinin kullandırılmayan senelik izin ücretinin ödenmesi gerektiğini hükmetti. Yargıtay senelik izin ücretinin, iş feshinin sebebi ne olursa olsun işçinin hakkı olduğunu özelikle vurguladı. Yıllık izin hakkı işçinin en temel haklarından birisi olduğuna dikkat çeken Yargıtay işçiyi haklı buldu.

Yıllık İzin Sorumluluğu İşverene Ait

Yargıtay'ın konu ile kararında, yıllık izin hakkı bulunan işçinin bu hakkını nasıl ve ne zaman kullandığının ispatı işverene aittir sözlerine yer verildi. Yıllık izin hakkının iş feshinin sebebine bakılmaksızın işçiye ödenmesi gerektiği kararına varıldı.

Bu karar ile birlikte İş Mahkemesinin kararını bozan Yargıtay tüm işçilere emsal olacak bir karar verdi. İş Kanunun 59. maddesini uygulayan Yargıtay işçinin yıllık izin hakkının işçiye tam olarak ödenmesi kararına vardı. Kararda işten çıkartılma sebebi ne olursa olsun yıllık izin hakkı işçinin en temel haklarından birisidir sözlerine yer verildi.

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme