Yargıtay'ın Verdiği Karar Tarihe Geçti: Şüpheden Suç Doğmayacağına Hükmedildi!
Yargıtay Ceza Genel Kurulu tarihi karara imza attı.Yargıtay Kurulu, adli hataların engellenebilmesi adına en önemli ilkelerden olan 'kuşkudan sanık yararlanır' ilkesine bağlı kaldı.
Yargıtay Ceza Genel Kurulu tarihi karara imza attı. Yargıtay Kurulu, adli hataların engellenebilmesi adına en önemli ilkelerden olan "kuşkudan sanık yararlanır" ilkesine bağlı kaldı.
Sanığın herhangi bir suçtan cezalandırılmasının temel unsurunun kuşkuya yer vermeyen bir keskinlikle iptal edilmesine karar verildi.
YAŞANAN OLAY
Adli bir vaka nedeniyle 1. Ağır ceza mahkemesi'nde yargılanan iki sanık 12 yıl 6 ay hapis cezası aldı. Suçlamaları kabul etmeyen sanıklar kararı temyiz etti..
Yargıtay 9. Ceza Dairesi ise herhangi bir şüpheden dolayı uzak kesin ve inandırıcı bir delil olmaması nedeniyle sanıklar hakkında verilen karar bozuldu.
Davayı ikinci defa değerlendiren Ağır Ceza Mahkemesi ise verdiği karara direndi. Devreye giren Yargıtay Ceza Genel Kurulu ise emsal bir karara imza attı ve cezada hiçbir süpheden suç doğmayacağını açıkladı.
Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından yapılan açıklamada ise;
"Oldukça geniş bir uygulama alanı bulunan bu kural, bir suçun gerçekten işlenip işlenmediği veya işlenmiş ise gerçekleştirme biçimi konusunda kuşku belirmesi halinde uygulanabileceği gibi, suç niteliğinin belirlenmesi bakımından da geçerlidir.
Ceza mahkumiyeti, kesin ve açık bir ispata dayanmalıdır. Bu ispat, hiçbir kuşku ve başka türlü bir oluşa olanak vermeyecek açıklıkta olmalıdır.
Yüksek de olsa bir olasılığa dayanılarak sanığı cezalandırmak, ceza yargılamasının en önemli amacı olan gerçeğe ulaşmadan, varsayıma dayalı olarak hüküm vermek anlamına gelir.
O halde ceza yargılamasında mahkumiyet, büyük veya küçük bir olasılığa değil, her türlü kuşkudan uzak bir kesinliğe dayanmalıdır.
Adli hataların önüne geçilebilmesinin başka bir yolu da bulunmamaktadır. Mahkemenin direnme kararının bozulmasına oy birliği ile hükmedilmiştir." denildi..
Bakmadan Geçme





