Yeni askerlik sistemi kanunu yarın TBMM onayına sunulacak
Askerlik sistemi kanunu ne zaman meclise geliyor? Yeni askerlik düzenlemesi yarın TBMM'ye geliyor.Askerlik Kanun Teklifi AK Partiİstanbul Milletvekili Şirin Ünal'ın imzasıyla TBMM Başkanlığı'na verilmiş, teklifin Milli Savunma Komisyonu'ndaki görüşmeleri
Askerlik sistemi kanunu ne zaman meclise geliyor?
Yeni askerlik düzenlemesi yarın TBMM'ye geliyor.Askerlik Kanun Teklifi AK Partiİstanbul Milletvekili Şirin Ünal’ın imzasıyla TBMM Başkanlığı’na verilmiş, teklifin Milli Savunma Komisyonu’ndaki görüşmeleri tamamlanmıştı. Askerlik Kanun Teklifinin TBMM Genel Kurulu’nda yarın görüşülmesi bekleniyor.
Yeni askerlik sistemi nasıl olacak?
Kanun teklifinde, her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı askerlik hizmeti yapmaya mecbur olduğu belirtilerek, askerlik hizmet süresinin er ve erbaşlarda altı ay, yedek subay ve yedek astsubaylar için on iki aydır. Erbaş ve erlerin istekli olanların, sıralı disiplin amirlerinin olumlu değerlendirmesi ile terhise hak kazandığı tarihten itibaren Bakanlıkça uygun görülecek sayıda ve altı ay sınırlı olmak üzere askerlik hizmetine devam edecekse sürenin sonunda terhis edilecek.
Genelkurmay Başkanlığı Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaç miktarı ve tahsis oranını Bakanlığa bildirir. Bakanlıkça ihtiyaç miktarı ve oranlarına göre tahsis yapılır.
Yedek subay adayları dört yıllık veya daha uzun süreli yükseköğretim kurumlarından mezun olanlar ile yetkili makamlarca kabul edilen yurtdışı eğitim kurumu mezunu olanlardan seçilecek.
Yedek astsubay adayları iki ve üç yıl süreli yükseköğretim kurumlarından mezun olanlar ile yetkili makamlarca denkliği kabul edilen yurtdışı öğrenim kurumu mezun olan adaylardan seçilecek.
Bedelli askerlik ücreti ne kadar?
Yeni askerlikte bedelli askerlik ücreti, (40 bin gösterge X memur maaşı X 6) formulüyle hesaplanacak.
Buna göre, bugün itibariyle bedelli askerliğin ücreti 31 bin 343 lira ve her 6 ayda bir bu ücret artacak. (40.000 X 0,130597 X 6 = 31.343,28 lira)
2 MİLYON 200 BİN YÜKÜMLÜ:
Yeni askerlik sistemi düzenlemesi ile önceki yıllardan kalan silah altına alınabilecek 2 milyon 200 bin yükümlünün eritilmesi amaçlanıyor. Öğrenim nedeniyle erteli 1 milyon 600 bin, askerliğe elverişli değildir raporlu 50 bin, ölüm veya vatandaşlıktan çıkarılan 20 bin, diğer erteli (hapis hastalık, hatalı kayıt) 70 bin, yoklama kaçağı (bakaya) 460 bin kişi bulunuyor.
İKİNCİ 6 AY İÇİN HARÇLIK:
Askerlik hizmeti herkes için 6 ay olacak. 6 aylık mecburi hizmetin ardından ikinci 6 ay tezkere uzatmak isteyenlere 2 bin lira harçlık verilecek. Bu seçenek, kıtaların ikinci 6 aylık dönemde boş kalmaması için düşünüldü. 420 bin kişinin en az yarısı ya da 3'te 1'i kıtalarda kalacak.
Seçenekli olarak eğitim durumlarına göre, zorunlu hizmet sonunda sınava girecek er veya erbaşlar, astsubay olabilecekler, belirli kriterleri sağlayanlar da subay olacak. Er olarak TSK'ya giren bir gencin kariyer yolu, generalliğe kadar açık.
KENDİNİ DÖNDÜREN SİSTEM:
Kendi kendine yeterli bir ekosistem oluşturulmaya çalışıldı. Dövizle/bedelli askerlikten elde edilen kaynakla, TSK'da görev yapacak askerlerin maaşları ve giderleri karşılanacak. Bir diğer yenilik de yedek astsubaylık. Meslek yüksek okulunu bitirenler dışında; lisans ve lisans üstü mezunları da yedek astsubaylığı tercih edebilecek. Oradan yedek subaylığını da yolu açık. Bakan Akar, sisteme giren bir kişinin en geç 10 sene içinde subay olacağını söyledi.
LİSE MEZUNLARI 6 AY ASKERLİK YAPACAK:
Lise mezunu olanların ya bedelli askerlik yapıp 1 ay zorunlu temel askerlik hizmeti alacağını ya da toplam 6 ay askerlik yapacağını belirten Akar, üniversite mezunlarının ise bedelli için 145 bin kişilik kontenjan içinde yer almayınca ya bir sene bekleyeceğini ya da 6 ay askerlik yapabileceğini söyledi.
YAŞLAR DÜŞÜRÜLDÜ:
29 yaşına kadar okulu devam ettirebilen liseliler için 22 yaş sınırı, Meslek liseleri için 25, yüksekokul için 28, lisans için 28, lisansüstü için 32, doktora için 35 yaş sınırı getirildi. Bunları aşağı çekmek suretiyle lüzumsuz beklemeleri, tıkanıklıkları aşma ve sistemi rahatlatma amaçlandı.
DOKTOR İHTİYACI:
TSK'nın doktor ihtiyacını karşılamak üzere; Doğu ve Güneydoğu, Suriye ve Irak'ın kuzeyinde görev yapan birliklerde, askerlik hizmetini yedek subay doktor olarak yapanlar, mecburi hizmet yükümlülüğünü tamamlamış sayılacaklar.
GENÇLER İÇİN EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNI:
Bakan Akar, bir aylık zorunlu temel askerlik eğitiminin önemini anlatırken, önemli bir işadamının telefonla arayıp, "Paşam, 21 gün eğitim nedir, şunu 2-3 ay yapın. Benim oğlum askere gitmek istiyor. Bunlar gitsin askerliği görsün" dediğini aktardı.
Bakmadan Geçme





