- Haberler
- Gündem
- Yeni Askerlik Sistemi Resmi Gazete'de Yayımlandı! Yeni Askerlik Süresi, Tecil Aşamaları ve Bedelli Askerlik Ücreti
Yeni Askerlik Sistemi Resmi Gazete'de Yayımlandı! Yeni Askerlik Süresi, Tecil Aşamaları ve Bedelli Askerlik Ücreti
Yeni askerlik sistemi düzenlemesi Resmi Gazete'de yayımlandı ve yasalaştı.Yeni askerlik sistemine göre 20 yaşını dolduran ve 31 Bin Türk Lirası ödeyenler bedelli olarak askerlik yapabilecek.
Yeni askerlik sistemi düzenlemesi Resmi Gazete'de yayımlandı ve yasalaştı. Yeni askerlik sistemine göre 20 yaşını dolduran ve 31 Bin Türk Lirası ödeyenler bedelli olarak askerlik yapabilecek.
Bedelli askerlikten faydalananlar bir aylık temel eğitim alacak ve terhis edilecek. Yeni askerlik sisteminde zorunlu askerlik 12 aydan 6 aya düşürüldü ve kanun düzenlemesinin yürürlüğe girmesiyle beraber kışlalarda erken terhisler başladı.
6 aylık askerlik eğitimini tamamlayanlar isteklerine bağlı olarak 12 ay askerlik yapabilecek. Ayrıca 12 ay askerlik yapmak isteyenlere 2 bin Türk Lirası maaş verilecek.
Bunun yanı sıra Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Şırnak, Hakkari, Van, Ağrı ve Iğdır'da yani Türkiye sınır güvenliği ve terör koridorunun engellenmesi kapsamında görev alacak olan askerlere ise ek olarak 1000 TL ödeme yapılacaktır.
ASKER ALMA KANUNU TAM METNİ İÇİN
TIKLAYINIZ
BAKAYA VE YOKLAMA KAÇAKLARINA BİR DEFAYA MAHSUS HAK TANINDI
Bakaya ve yoklama kaçağı durumunda olan kişilere ise bir defaya mahsus bedelli askerlik yapabilme hakkı verildi ve cezalarının affedildiği bildirildi.
Yeni askerlik kanunu kapsamında yedek subaylığın yanı sıra yedek astsubaylık devreye alındı ve yedek astsubay olarak görev yapacaklar 2 ay temel ve 10 ay kıta görevi yapmak zorundadır.
İsteyenler yedek astsubaylıktan astsubaylığa geçiş yapabilecektir.
Doktorlar ile öğretmenler ise bir aylık temel eğitimden sonra askerlik yapmış sayılacaklar.
YENİ ASKERLİK SİSTEMİNDE TECİL NASIL YAPILACAK?
Yeni askerlik sisteminde tecil süreleri hakkında açıklanan detaylar şu şekilde özetlendi;
Çift ana dal programına kayıtlı yükümlülerin bir programdan mezun olmaları halinde askerlik erteleme işlemleri, diğer ana dal programındaki öğrenciliğine göre yürütülecek. Yoklama kaçağı veya bakaya kaldıktan sonra ya da yoklama kaçağı olarak muayenesi yapılarak sınıflandırma kaynağına alınacaklardan; sevke tabi tutulacağı celp tarihine kadar okula kayıt yaptıranların askerlikleri ertelenmeyecek. Yurt dışında yükseköğretim kurumlarında öğrenim görenlerin askerlikleri, öğrenciliklerinin yetkili Türk makamlarınca tanınmasının ardından ertelenecek.
Öğrenim kurumlarından terk, ilişiği kesilen veya mezun olanlardan; lise veya dengi okuldan mezun olduğunu belgeleyenlerin askerlikleri istekleri halinde mezuniyet tarihinden itibaren 3 yıl, mesleki ve teknik lise mezunları için ilave 3 yıl, fakülte veya yüksekokul ile MYO'dan ilişikleri kesilenler ile yüksekokul ve MYO mezunlarının askerlikleri ise mezuniyet ya da ilişik kesme tarihinden itibaren 2 yıl süreyle ertelenecek. Bu erteleme süreleri lise veya dengi okul mezunları için 22, mesleki ve teknik lise mezunları için 25, fakülte veya yüksekokul ile MYO'dan ilişikleri kesilenler ile yüksekokul ve MYO mezunları için 28 yaşını tamamladıkları yılın sonunu geçemeyecek.
4 yıl ve daha uzun süreli yükseköğretim kurumlarından mezun olan yükümlülerin askerlikleri istekleri halinde 2 yıla, yüksek lisans eğitimini tamamlayanların ise 1 yıla kadar ertelenecek. Yurt dışındaki öğrenim kurumlarından mezun olanlara, talepleri halinde, denklik işlemlerini tamamlayabilmeleri için ayrıca bir yılı geçmemek üzere erteleme hakkı tanınabilecek. Bu şekilde yapılan erteleme süreleri 32 yaşını tamamladıkları yılın sonunu geçemeyecek. Erteleme süresi içerisinde yükseköğretim kurumuna kayıt yaptıranların askerlikleri öğrencilik nedeniyle ertelenecek.
Bakmadan Geçme





