- Haberler
- Gündem
- Yeni çıkan bu salgın koronavirüsü unutturdu! Sadece bir ilde vaka sayısı 100'e yaklaştı! Hangi illerde görülüyor?
Yeni çıkan bu salgın koronavirüsü unutturdu! Sadece bir ilde vaka sayısı 100'e yaklaştı! Hangi illerde görülüyor?
Geçtiğimiz yıl Sivas'ta KKKA salgını sebebiyle 120 kişi hastaneye başvurmuş,10 kişi bu salgın yüzünden hayatını kaybetmişti.Bu yıl sadece daha bir ayda vaka sayısı 100'e yaklaştı.
Geçtiğimiz yıl Sivas'ta KKKA salgını sebebiyle 120 kişi hastaneye başvurmuş,10 kişi bu salgın yüzünden hayatını kaybetmişti. Bu yıl sadece daha bir ayda vaka sayısı 100'e yaklaştı. Uzmanlar, KKKA hastalığının koronavirüsten daha tehlikeli olduğunu vurguladı.
KORONAVİRÜSTEN DAHA THLİKELİ
Konuyla ilgili açıklama Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Çetin, bu yıl vakaların erken görülmeye başladığını ifade etti. Geçtiğimiz yıla kıyasla bu yıl ortaya çıkan vakaların daha erken görüldüğünü belirten Çetin, açıklamasında şu ifadeyi kaydetti:
"2002 yılından itibaren kırım Kongo kanamalı ateşi, Sivas bölgesinde, İç Anadolu bölgemizde ve Orta Karadeniz bölgesinin güneyinde ciddi bir endemik ve eptemik hastalık halinde seyretmektedir. Özelliklede bu sene için biz geçen yıl ki vakaların yaklaşık beş-altı katı daha fazla kırım Kongo kanamalı ateşi görmeye başladık ve bu sene özellikle biz nisan sonu mayıs başında gördüğümüz kırım Kongo kanamalı ateşi vakalarını martın ortalarından itibaren görmeye başladık. Sivas ve çevresinde şuana kadar 94 vakamız olmuştur. Bunların 78 adeti erişkin hastamız 16 tanesi de çocuk hastamızdır. Geçen yıl ki sayılara göre beş-altı kat daha fazla vakayı görüyoruz. Yani bunların fazla gözükmesinin en büyük sebeplerinden bir tanesi özellikle Covid-19 dan dolayı hem kenelerde hem de kırım Kongo kanamalı ateşiyle yeterince mücadelenin yapılamamış olmasını ben burada etkili görüyorum. Ve tüm vatandaşlarımdan özellikle bu kırım Kongo kanamalı ateşine karşı dikkatli olmalarını öneriyorum"
KENENİN AĞIRLIKLI GÖRÜLDÜĞÜ YERLER
Kenenin ağırlıklı görüldüğü yerleri belirten Çetin, "Özellikle kene popülasyonunun yoğun olduğu alanlar; Sivas, Çorum, Tokat, Yozgat, Erzincan, Gümüşhane, Giresun'un güneyi, Erzincan ve Erzurum illerinde yoğun olarak bulunmaktadır. Daha önce Tokat ve Sivas'ın kuzeyindeydi ancak tahmin ediyoruz ki küresel ısınmanın etkisiyle daha güneylere doğru inmeye başladı. Sivas merkez veya merkez veya merkez köylerde kene popülasyonunda artma oldu. Ondan dolayı da ben çok kıymetli hemşehrilerimi uyarıyorum bu hemşehrilerimize ben özellikle hayvancılıkla uğraşan insanların mutlaka hayvanlarına kenelerin azaltılması konusunda ilaçlamanın yapılması, ahırların mutlaka ilaçlanması ve hayvancılıkla uğraşan insanlar mutlaka akşam eve geldiklerinde kendilerine kene yapışmış mı yapışmamış mı diye kontrol etmelerini özellikle öneriyoruz"
YÜZDE 80'İ BACAKTAN İLERLİYOR
Çetin, kenenin genellikle bacaktan girdiğini belirterek, kenelerin genellikle bu yolu kullandığının altını çizdi. Mutlaka beyaz giysilerin giyilmesi gerektiğinin öneminden bahseden Çetin, "Biz normalde hayvancılıkla uğraşmayan insanlarımızda zaman zaman vakalarımız oluyor. Yani özellikle belli oranda ot, çim bulunan ortamlarda bir takım aktiviteler yapan insanların mutlaka çoraplarını pantolonlarının üzerine çıkarmaları pantolonlarını çoraplarının altına almak suretiyle ki kenelerin yüzde 70- 80'i bacak bölgesinden vücuda girmektedirler. Daha fazla bu yolu kullanıyorlar. Bu önemli bir tedbir ama mutlaka eğer tabiatta bir takım aktiviteler yapabiliyorlarsa bunu da beyaz giysiler giymek suretiyle ve yaz örtüler kullanmak suretiyle yani üzerlerine kenenin gezdiğini görebilmek veya bulunduğu yerde kenenin olup olmadığını görebilmeleri açısından da beyaz giysilerin, beyaz örtülerin kullanılmasını biz önemle öneriyoruz. Arkasından da bu tür aktivitelerde bulunan insanlar eğer evlerine geldiklerinde de mutlaka vücutlarında kene kontrolleri yapmasını arz ediyoruz" dedi.
Bakmadan Geçme





