Yeni Ölümcül Salgın: Uzmandan Kedi Gribi Uyarısı!
Rusya'nın önde gelen virologlarından ve Sputnik V aşısını geliştiren Gamaleya Araştırma Enstitüsü Başkanı Alexander Gintsburg, H5N1 kuş gribinin kediler arasında yayılarak insanlara sıçrayabileceği ve ölümcül bir pandemiye yol açabileceği konusunda ciddi uyarılarda bulundu. Gintsburg, acilen bir aşı geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.
Sputnik V COVID-19 aşısının geliştiricisi olarak bilinen Gamaleya Araştırma Enstitüsü'nün Başkanı Alexander Gintsburg, H5N1 virüsünün oluşturduğu tehdide dikkat çekti. Gintsburg, "(Aşı prototipi), sadece hayvanlar arasında değil, insanlar arasında da bulaşması muhtemel olan bu suş için Faz I ve II klinik deneylerinden geçmeli," şeklinde açıklama yaparak aşı geliştirme çalışmalarının aciliyetini belirtti.
Yeni Ölümcül Salgın Kapıda
Gintsburg'a göre, H5N1 virüsünün hava yoluyla insandan insana bulaşabilecek bir mutasyona uğraması durumunda, ortaya çıkacak krizin çiçek hastalığından bile daha yıkıcı olabileceğini ifade etti. Ünlü virolog, "Ölüm oranı %50 ila %70 arasında. Eğer hava yoluyla bulaşır hale gelirse, çiçek hastalığı bunun yanında çocuk oyuncağı gibi kalır," sözleriyle durumun ciddiyetini gözler önüne serdi.
Rusya'nın potansiyel bir salgına karşı hazırlıklı olması gerektiğini savunan Gintsburg, "Kullanıma hazır bir prototip, 3–4 hafta içinde üretim ölçeklendirmesine geçebilmeli ve halk için sunulabilmeli," dedi. Ancak, mevcut durumda böyle bir hazırlık programının olmadığını da sözlerine ekledi. Bu uyarılar, Mayıs ayı başında Maryland Üniversitesi'nden araştırmacıların yaptığı bir çalışmanın bulgularıyla da örtüşüyor. Maryland Üniversitesi araştırmacılar, evcil kediler arasında kuş gribi vakalarında artış yaşandığını tespit etmişti.
20 yıllık verilerin incelendiği çalışmada: 18 ülkede 600'den fazla kedide H5N1 enfeksiyonu saptandığı ve bu vakalarda ölüm oranının %50'yi aştığı bildirilmişti. Söz konusu çalışmada, "Evcil kediler duyarlıdır ve insanlara geçiş için potansiyel bir yol oluşturur," uyarısı yer alıyordu. Ayrıca özellikle hayvanlarla yakın temasta bulunan kişilerin risk altında olduğu vurgulanmıştı.
Kedilerin genellikle H5N1 virüsünü enfekte kuşları yiyerek, çiğ kümes hayvanı ürünleri tüketerek ya da enfekte hayvanlardan elde edilen pastörize edilmemiş süt yoluyla kaptığı biliniyor. Ancak Maryland Üniversitesi'ndeki araştırma, belirgin bir temas öyküsü olmayan ev kedilerinde de vakaların tespit edildiğini ortaya koyarak, henüz bilinmeyen bulaşma yollarının da olabileceğine dikkat çekti.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, 2003 yılından bu yana 24 ülkede 974 H5N1 insan vakası doğrulandı ve bu vakaların 470'i ölümle sonuçlandığı bilgisi yer alıyor. Vakaların büyük çoğunluğunun enfekte kümes hayvanlarıyla doğrudan ya da dolaylı temas sonucu meydana geldiği belirtiliyor. Virüs henüz insanlar arasında kalıcı ve etkili bir bulaşma kabiliyeti kazanmamış olsa da, yüksek ölüm oranı ve pandemiye dönüşme potansiyeli nedeniyle virüsün evrimini yakından izlemeye devam ediyor.
Bakmadan Geçme





