• Haberler
  • Gündem
  • Yeni TÜİK Başkanının 'Benim Enflasyonum' uygulamasına muhalefetten tepki!

Yeni TÜİK Başkanının 'Benim Enflasyonum' uygulamasına muhalefetten tepki!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) başkanlığına vekaleten atanan Ahmet Kürşad Dosdoğru, 'Benim Enflasyonum' adlı bir uygulama başlatılacağını, bununla vatandaşların 'kendi enflasyonunu' hesaplayabileceğini söyledi.Yeni TÜİK başkanının bu çıkışı muhalefetin

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) başkanlığına vekaleten atanan Ahmet Kürşad Dosdoğru, 'Benim Enflasyonum' adlı bir uygulama başlatılacağını, bununla vatandaşların 'kendi enflasyonunu' hesaplayabileceğini söyledi. Yeni TÜİK başkanının bu çıkışı muhalefetin tepkilerine neden oldu. İstanbul Milletvekili Hakkı Saruhan Oluç ‘’yeni Başkan Dosdoğru da yani öyle bir açıklama yaptı ki insan iki cümle etmeden duramıyor. Çok yeni bir buluş gibi anlattı ve dedi ki: "Yeni bir uygulama olacak, adı da 'Benim Enflasyonum' olacak." Neden?’’ diye sordu. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Oluç, tepkisini şu ifadelerle dile getirdi;

HER BAKAN KENDİNE YAKIN BİR BAŞKAN MI ATAYACAK?

Türkiye İstatistik Kurumunun Başkanlığına Ahmet Kürşad Dosdoğru'nun getirildiği söylendi. Biliyorsunuz burada defalarca, Türkiye İstatistik Kurumunun yayınladığı verilerin güvenilmez veriler olduğunu hepimiz konuştuk, çeşitli defalar dile getirdik. Şimdi yeni bir Başkan atandı Türkiye İstatistik Kurumuna. Şimdi, şöyle bir tuhaflık var, yani her yeni bakana yeni bir başkan mı atanacak? Bir evvelki Başkan da Albayrak döneminde Türkiye İstatistik Kurumunun başına geçmişti. Bu, aslında yıpratılmaması gereken ve Türkiye'nin ekonomisi açısından ve sosyal araştırmalar açısından da son derece önemli olan bir kurumun feci ölçüde yıpratıldığını gösteren bir adımdır çünkü liyakat yerine sadakati esas alan bir sistemle karşı karşıyayız. Kurumların yönetimi ehline değil, ahbap-çavuş ilişkilerine göre veriliyor ve yani ulufe gibi dağıtılıyor âdeta ve bu şekilde örneğin Türkiye İstatistik Kurumu son derece güvensiz veriler sağlayan, hem toplumda hem uluslararası alanda sunduğu veriler güvenilmeyen bir kurum hâline gelmiş oluyor. Bu tutumun yanlış olduğunu düşünüyoruz ve her bakan kendine yakın bir başkan atayarak bu meseleyi sürdürme tavrından uzaklaşmalıdır.

ZAMLARI TEK TEK VATANDAŞLAR MI YAPIYORLAR DA KENDİ ENFLASYONLARINI HESAPLAYACAKLAR?

Şimdi, yeni Başkan Dosdoğru da yani öyle bir açıklama yaptı ki insan iki cümle etmeden duramıyor. Çok yeni bir buluş gibi anlattı ve dedi ki: "Yeni bir uygulama olacak, adı da 'Benim Enflasyonum' olacak." Neden? Ya, çünkü insanlar inanmıyor bu verilere, eleştiri alıyoruz; şimdi öyle bir sistem kuracağız ki o sisteme, o uygulamaya göre herkes kendi enflasyonunu hesaplayabilecek. Yani herkesin kendi enflasyonu olabilir gibi düşünen bir İstatistik Kurumu Başkanı hakikaten yeni bir durumla karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor. Yani Türkiye'deki ekonomi politikalarını tek tek vatandaşlar mı belirliyor? Türkiye'deki hayat pahalılığını, Türkiye'deki zamları tek tek vatandaşlar mı yapıyorlar da kendi enflasyonlarını hesaplayacaklar "Benim Enflasyonum" adı altında? Yani diyor ki yeni Başkan: "Belki iyi niyetli yaklaşanlar var ve konuya yakın olanlar var, onlar söylediğimizde ikna olacak kişiler." Kimler olduğu belli, iktidarın yandaşları. "Bazılar ise söylediklerimize hiç ikna olmuyor." diyor, işte o da halk yani çünkü çarşıya, pazara gittiği zaman insanlar nasıl bir hayat pahalılığıyla karşı karşıya olduklarını yaşadıkları için tabii ki sizin şişirilmiş, hormonlu verilerinize inanmıyorlar.

Umarız, bu İstatistik Kurumu Başkanı da diğeri gibi halkı yanıltıcı bilgiler vermek durumunda kalmaz ve bu Kurumun güvenilirliğini yeniden sağlayabilir.

CUMHURBAŞKANI KARARI İLE 3 YENİ ŞİRKE KURULDU

İkincisi, Cumhurbaşkanı kararıyla 3 yeni şirket kuruldu, Türkiye'nin doğal gazını çıkarmak için süper yetkili şirketler kuruldu ve bu şirketler 11 yasa ile birçok mevzuat hükmünün hiç uygulanmayacağı ya da kısmi uygulanacağı şirketler olarak tarif edildi. Yani Kamu İhale Yasası'nın da aralarında bulunduğu birçok yasa bu şirketler için uygulanmayacak yani süper yetkili şirketler ama denetim olmayacak. Ama kurulan şirketlerin ortaklık yapısı, yeni şirket kurabilmesi ya da ortak olabilmesi konusunda yetkili kim? Cumhurbaşkanı.

Böyle bir durumla karşı karşıyayız. Yani bu şirketler Harcırah Yasası, Taşıt Yasası, Devlet İhale Yasası, Kamu İhale Yasası, Kamu İhale Sözleşmeleri Yasası, Türk Ticaret Yasası'nın bazı hükümleri ile bazı kanun hükmünde kararnamelerin uygulanmayacağı şirketler olarak tarif edildi. Büyük bir hareket serbestisi sağlandı, denetim dışına çıkarıldı bu şirketler ve bu şirketlerin kararlarını da verecek olan kişi Cumhurbaşkanı oldu. İşte, Türkiye'deki ekonominin neden bu hâle geldiğini, neden yanlış kararlarla bu kadar büyük sıkıntılar yaşandığını soranlara bir örnek daha diyelim.

İKİNCİ DOZ AŞI MİKTARI ÇOK DÜŞÜK

Son olarak, aşı konusunda bir şey söylemek istiyorum. Şimdi, maalesef, yani tabii ki aşılamanın hızla gelişmesi ve sonuçlanması gerekiyor fakat şu anda aşı yapılanların sayısı 5 milyonu aşmış vaziyette 1'inci doz, 2'nci doz da çok daha düşük bir sayıda.

AŞILAMA SÜRESİ 2 YILA KADAR UZAYABİLİR

Yani Tabipler Birliğinin son yaptığı açıklamaya göre, eğer aşılama bu hızla gidecek olursa -Türkiye'de aşılanması gereken 60 milyon civarında yurttaşımız var- bu durumda iki yıla kadar uzayan bir süre olabileceğine dair hesaplamalar yapılmış vaziyette. Evet, aşının olması önemli, aşının yapılması önemli fakat bu hızla olması gerçekten uygun değil. Bu konuda iktidarın gereken duyarlılığı göstermesi ve toplumun, bu ülkenin her kesimine, her bölgesine aşıyı hızla götürmesi ve daha hızlı bir şekilde insanların aşılanmasını sağlaması gerekiyor. Bu konudaki eleştirimizi de bir kez daha dile getirmiş olalım.

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme