• Haberler
  • Gündem
  • Yeni Varyant Endişelendirdi! Tüm Dünyanın Gözü Aşıya Çevrildi!

Yeni Varyant Endişelendirdi! Tüm Dünyanın Gözü Aşıya Çevrildi!

Koronavirüs tüm dünyayı etkisi altına almaya devam ediyor.Koronavirüs ile beraber dünyanın dört bir yanından varyantlarının da açıklanması halkı endişelendiriyor.

Koronavirüs tüm dünyayı etkisi altına almaya devam ediyor. Koronavirüs ile beraber dünyanın dört bir yanından varyantlarının da açıklanması halkı endişelendiriyor. Özellikle son olarak açıklanan Omicron varyantında aşının ne kadar etkili olabileceği ise merak konusu oldu. Peki aşılar yeni ve en tehlikeli olarak adlandırılan Omicron varyantında ne kadar etkili? İşte Profesörlerden konuya ilişkin önemli açıklamalar...

Aşı Ne Kadar Etkili Olur?

Imperial College of London’da immünoloji profesörü olan Danny Altman, "Vücudun bağışıklık sistemi yalnızca antikorla sınırlı değil. Başak proteinlerindeki değişiklik antikor savunmasını etkileyebilir, ancak bu durumda  T hücresi bağışıklığı devreye girecektir. Ayrıca, Güney Afrika'dan gelen veriler, Omicron nedeniyle hastaneye başvuranların aşısızlar olduğunu gösteriyor” şeklinde konuştu.

Altman, koronavirüsle enfekte hücreleri tanıyan ve onlara saldıran, antikor üreten B hücrelerini karşı karşıya oldukları viral risk konusunda eğiten bağışıklık hücreleri olan T hücreleri hakkında şunları söyledi:

"Hepimiz T hücrelerinin varyantlar arasındaki farklılıkları görebileceğini ve T hücresi hafızasının, antikorlara göre çok güçlü olduğunu biliyoruz. Bu da yeni varyanta karşı  koruma sağlayabilir. Çift doz aşı olan kişilerin Delta varyantı ile enfekte olabileceğini ve bulaştırabileceğini biliyoruz. Ancak, bunun olma olasılığı aşılanmamış olanlara göre yaklaşık üç kat, ölme ihtimalleri ise dokuz kat daha düşük. Omicron varyantına karşı da benzer durum devam eder." açıklaması yaptı.

Diğer taraftan, Omicron ile enfeksiyon daha olası gibi görünse de, Cardiff Üniversitesi'nden bir immünolog olan Prof.Dr. Paul Morgan,  "Bence tam bir bağışıklık kaybından ziyade bir körelme en olası sonuçtur. Virüs muhtemelen yüzeyindeki her bir epitopu kaybedemez, çünkü bunu yapsaydı o sivri protein daha fazla çalışamazdı. Bu nedenle, virüsün önceki versiyonlarına veya aşılara karşı yapılan bazı antikorlar ve T hücre klonları etkili olmayabilirken, etkili kalacak başkaları da olacaktır. Bağışıklık tepkisinin yarısı etkili olmayacaksa, geri kalan yarım bağışıklık ne kadar güçlenirse o kadar iyidir” ifadelerine yer verdi.

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme