Yer yerinden oynayacak! Kandilli'den 7 üzeri deprem açıklaması geldi!
Enstitü Müdürü Prof.Dr.
Enstitü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener ile Kandilli Rasathanesi Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat, yaptığı deprem açıklamasıyla herkesi tedirgin etti.
Prof. Özener, yaptığı açıklamasında, yapılan deprem araştırması sonucunca Silivri - Kumburgaz - Büyükçekmece'yi içerisinde alan fay parçasında anormallik olduğunu ve buranın kırılma beklenen alan olduğunu ifade etti.
TARİH VEREMİYORUZ
Özellikle İstanbulluların korkuyla beklediği büyük İstanbul depremine ilişkin tarih veremediklerini belirten Özener, açıklamasında, "Başta İstanbul’u etkileyecek Marmara Depremi’nin büyüklüğü 7’nin üzerinde olacak. Tarih veremiyoruz. Bu aşamada yapılabilecek tek şey deprem zararlarını azaltmak" dedi.
ÇOK KRİTİK VERİLER ELDE EDİLDİ
Prof. Dr. Haluk Özener, bundan yaklaşık 8 yıl önce Japonların yaptığı araştırmada önemli veriler elde ettiklerini belirterek, şunları söyledi:
"Deniz tabanına yerleştirdiğimiz elektrik alan ölçüm cihazları, tabandaki kabuk deformasyonlarını belirleyen açılma ölçerlerin yanı sıra deniz tabanı mikro-deprem ölçüm cihazları ile tabandaki sismik gözlemlere ait veriler bize yeni bilgiler sundu. İlk bulgular ‘batı paçası’ dediğimiz segmentte yılda 1.5 santim sağ yanal atım gözlemlendi. Yani Kuzey Anadolu Fay Hattı yılda 2.5 santim batıya doğru kayarken, Tekirdağ-Şarköy açıklarından Marmara Ereğlisi açıklarına uzanan fay hattı (batı segmenti) 1.5 santim sağ yanal atım, yine bu segmentte 1 santimlik sürekli enerji salınımı tespit edildi. Bu boşalım diğer segmentlere göre daha düşük bir risk olarak yorumlanabilir. Tekirdağ-Şarköy açıklarından Marmara Ereğlisi açıklarına uzanan fay hattı (batı segmenti) boyunca yapılan ölçüm sonuçlarına göre bu alandaki deprem riski Silivri’den-Büyükçekmece açıklarına uzanan orta segmentten daha düşük olarak yorumlanabilir"
Bakmadan Geçme





