Yeşil Pasaport Kimlere Veriliyor?

Dün gerçekleştirilen İstihdam Şurası Ödül Töreni'nde konuşma gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeşil pasaport sahibi gençlere ilişkin önemli açıklamada bulundu.Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yapmış olduğu açıklamanın arından merak edilen yeşil

Dün gerçekleştirilen İstihdam Şurası Ödül Töreni'nde konuşma gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeşil pasaport sahibi gençlere ilişkin önemli açıklamada bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yapmış olduğu açıklamanın arından merak edilen yeşil pasaport nedir? Yeşil pasaport nasıl alınır?

25 Yaşına Kadar Kullanabilecek

Yeşil pasaport sahibi gençlerin çalışmaya başlamaları durumunda bu hakları kaybolduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeşil pasaport sahibi gençlerin artık çalışmaya başlasalar bile 25 yaşına kadar pasaportlarını kullanmayı sürdürebileceklerini açıkladı.

Yapılan açıklamaların ardından merak edilmeye başlanan yeşil pasaport, bordo pasaporttan farklı olarak en fazla 5 yıl geçerlilik süresine ve daha fazla dolaşım gücüne sahip olan bir pasaport olarak kullanılıyor. Söz konusu bu pasaport devlet memurlarına veriliyor olarak biliniyor. Aslında, kamu görevlilerinin yalnızca yüzde 4 oranındaki bölümü yeşil pasaporta adaydır.

Dünyada Çok Az Ülkede Var

Yeşil pasaport, bazı kamu görevlilerine (memurlar ve kamu görevlileri farklı), eski bürokratlara veriliyor. Bordo pasaportun 102 ülkeye, Amerikan pasaportunun 174, Rus pasaportunun 105, İsrail pasaportunun 147, Çin pasaportunun ise 52 ülkede dolaşım kolaylığı sağlarken, yeşil pasaport ise 160 ülkeye dolaşım kolaylığı sağlıyor. Bu çok yüksek bir rakam ve bu kadar güçlü bir pasaport dünyada çok az ülkede bulunuyor.

Yeşil Pasaport Kimlere Veriliyor?

Yeşil pasaport aşağıda paylaşmış olduğumuz kişilere veriliyor.

İşte yeşil pasaport kullananlar:

-Söz konusu yeşil pasaporta başvuruda bulunabilmek için önce devlet memurlarının belli bir kıdeme ermesi gerekiyor. Buna göre, yeşil pasaport, 1. 2. ve 3. derece kadrolarda bulunan veya sözleşmeli devlet memurlarına veriliyor.

- TBMM eski üyelerine yani, görevini tamamlamış millet vekillerine,

- Eski bakanlar, görevlerinin bitiminden sonra yeşil pasaporta geçiyor,

- 1.,2. ve 3. derece kadro karşılığı çalışan diğer kamu görevlilerine,

- Kadro derecesi 1.,2. veya 3. derece iken emekliğe ayrılan veya görevden çekilen memur ve diğer kamu çalışanlarına,

- Görevleri süresince olmak kaydıyla büyükşehir, il ve ilçe belediye başkanlarına,

- 1. derece kadro ile emekli olan belediye başkanlarına,

- Devlet sporcusu ünvanını taşıyan atletlere,

Eskiden devlet bankaları olup, sonradan özelleştirilen Halk Bank, Ziraat Bankası ve Emlak Bankası çalışanlarından şu kişilere;

- Özelleştirmeden önce yeşil pasaport hakkını elde etmiş olanlar,

- Kuruluş sermaye payının en az %51’i devlete ait kamu kuruluşu olanlar,

- Sosyal Güvenlik yönünden T.C. Emekli Sandığına bağlı olmak, Kamu görevlisi olanlar,4603 Sayılı İş Kanununa tabi olanlara veriliyor.

22 Mart 2017 tarihinde Bakanlar Kurulu tarafından “İhracatçılara Hususi Damgalı Pasaport Verilmesine İlişkin Esaslar”a dair bir yasa çıkartmıştı. Çıkarılan yasa şu şekilde:

Son üç takvim yılında (2014, 2015, 2016) yıllık ortalama ihracatı 1 milyon doların üzerinde olan ihracat yapan firma temsilcilerine yeşil pasaport veriliyor.

Son üç takvim yılında yıllık ortalama ihracatı:

*1-10 milyon dolar arasında olan firmalara 1,

*10-25 milyon dolar arasında olan firmalara 2,

*25-50 milyon dolar arasında olan firmalara 3,

*50-100 milyon dolar arasında olan firmalara 4,

*100 milyon doların üstünde olan firmalara ise 5 yetkilisine hususi damgalı pasaport veriliyor.

Kamupersoneli.net - ANKARA

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme