Yıllardır Beklenen Yasa Çıkıyor!
Sosyal medya düzenlemesinde sona gelindi.Yeni Düzenlemeyle birlikte bilgi kirliği ve yalan haberlerin önlenmesi amaçlanırken aynı zamanda internet medyasının yasal altyapısı oluşturularak sarı basın kartı alımının önünün açılması planlanıyor.
Sosyal medya düzenlemesinde sona gelindi. Yeni Düzenlemeyle birlikte bilgi kirliği ve yalan haberlerin önlenmesi amaçlanırken aynı zamanda internet medyasının yasal altyapısı oluşturularak sarı basın kartı alımının önünün açılması planlanıyor.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında yapılan toplantıda hazırlıkları devam eden Dezenformasyonla Mücadele Yasası görüşüldü. Bilgi kirliği ve yalan haberlerin önlenmesinin amaçlandığı düzenlemenin 3 ana başlıkta toplanması bekleniyor. Buna göre, sosyal medya platformlarına yeni sorumluluklar getirilecek.
Temsilcilikler İşlevsel Olacak
Sosyal medya şirketlerinin Türkiye'de temsil edilmesi sağlanacak. Temsilcilikler sembolik değil, işlevsel olacak.
Yalan Habere Geçit Verilmeyecek
Yasayla yalan haberin yayılmasını engellemeye yönelik tedbirler de hayata geçirilecek. Yalan haberleri bilerek üreten ve yayanlara yönelik cezalar ağırlaştırılacak.
Sarı Basın Kartının Önü Açılıyor
Düzenlemenin bir başka ayağı ise internet medyası olacak. İnternet medyasının yasal altyapısı oluşturulacak. Basın İlan Kurumu'ndan ilan almaları, çalışanların da basın yasasına tabi olması sağlanacak. Böylece internet medyasında çalışanlarında sarı basın kartı almasının önü açılacak.
Basın Kartının Avantajları Neler?
Sarı basın kartına sahip olanların çeşitli kurum ve kuruluşlarda, daha farklı alanlarda bir takım ayrıcalıkları bulunuyor. Bunlar şu şekilde:
Devlet ve belediyelerin, özel idare ve köylerin veya bunlara bağlı kuruluşların, şehir içinde veya dışında işlettikleri tarifeli taşıtlardan, indirimli veya parasız olarak yararlanmak,
Kamuya ait müze, galeri, sergi, stadyum ve hipodromlar ile benzeri yerlere ücretsiz girmek,
Kanunen gizli olmayan veya idarece gizli yapılmasına gerek görülmeyen toplantı yerine serbestçe girmek,
Resmi törenlere kolay görev yapmalarını sağlayabilecek bir konumda katılmak,
Kartlarını ibraz etmek şartıyla, posta işletmelerinde bulunan telgraf, faks, telefon, teleks ve benzeri araçlardan öncelikli olarak yararlanmak ve her türlü matbuatı indirimli ücretle göndermek,
Emniyet Genel Müdürlüğü'nce düzenlenmiş "Basın Trafik Kartı"nı ibraz etmek şartıyla, devlet törenlerinde, milli veya milletlerarası müsabakalarda, basın toplantılarında, Türk ve yabancı devlet büyüklerinin resmi ziyaret, gezi ve incelemelerinde ve benzeri diğer durumlarda, trafik görevlilerinin vereceği işaret ve talimatlar doğrultusunda, park etme, durma, duraklama ve geçiş üstünlüğü gibi kolaylıklardan yararlanmak hakkına sahiptirler.
Güvenlik kuvvetleri ve kamu kuruluşları, bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen hallerde, basın kartı sahiplerinin görevlerini en kolay şekilde yapmalarına yardımcı olurlar.
Basın Kartı Nasıl Alınır?
Basın kartı başvurusu için Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı sitesinden istenen bilgilerin doldurulmasıyla işlem gerçekleştiriliyor. İlk başvurunun kabul edilmesi sonrası ilk merkezlerindeki BYEGM Müdürlükleri adaydan gerekli evrakları talep eder. Evrakların tamamlanmasıyla kişinin basın yayın kuruluşundaki görevi, eğitim durumu ve sektörde çalıştığı yıla göre bekleme sürecine geçilir. Sürecin sonunda BYEGM yetkililerince kişinin kartı almaya hak kazandığı kararını verir.
Bakmadan Geçme





