• Haberler
  • Mevzuat
  • Yıllık İzin Yerine Ücret Ödenmesi Hakkında Önemli Bilgi

Yıllık İzin Yerine Ücret Ödenmesi Hakkında Önemli Bilgi

Çalışanların yıllık izin konusu, işverenler ve çalışanlar tarafından yasal detayları ile merak edilir.Bu konu ile ilgili olarak Star'dan Resul Kurt çok önemli bilgiler verdi.

Çalışanların yıllık izin konusu, işverenler ve çalışanlar tarafından yasal detayları ile merak edilir. Bu konu ile ilgili olarak Star'dan Resul Kurt çok önemli bilgiler verdi.

Çalışanların Yıllık İzin Hakkı:

Çalışanlar için kaç gün yıllık izin kullanacakları ve detayları çok büyük önem taşır. Bazı işverenler, yıllık izin yerine izin ücretini çalışanlara teklif edebiliyor. Peki bu durum ile ilgili bilmemiz gerekenler neler?

İş Kanunu gereğince, çalışanın yıllık izin gün süresi, aynı işverenin farklı işyerlerinde ya da aynı işyerinde çalıştığı süre ile ilgilidir.

Ancak Yargıtay, son dönemlerde vermiş olduğu kararlarda, bazı uygulama değişikliklerine sebebiyet verdiği görülmektedir. Buna göre, İşçinin daha önce aynı işverenin bir ya da değişik işyerlerinde geçen hizmetlerinin yıllık izne hak kazanma ve izin süreleri hesabı yönlerinden dikkate alınması gerekir.

Örneğin bir iş yerinde 4 yıl çalıştınız, ardından tazminatınız ve kullanmadığınız yıllık izin haklarınızı alarak işten ayrıldınız. Yeniden aynı işverenin yanında işe başladığınız takdirde, 1 yıl sonra 20 gün yıllık izin hakkınız olacaktır.

İşçiye önceki feshe bağlı olarak kullanmadığı izin ücretleri tam olarak ödenmişse, bu dönemin sonraki çalışma sürelerine eklenerek izin hesabı mümkün değildir. Önceki çalışma döneminde izin kullandırılmak veya fesihte karşılığı ödenmek suretiyle tasfiye edilmeyen çalışma süreleri, aynı işverenin bir ya da değişik işyerlerindeki çalışmalara eklenir. İşçinin aralıklı olarak aynı işverene ait işyerinde çalışması halinde, önceki dönemin kıdem tazminatı ödenerek feshedilmiş olması, izin yönünden sürelerin birleştirilmesine engel oluşturmaz. Yine, önceki çalışılan sürede bir yılı doldurmadığı için izne hak kazanılmayan süreler de, işçinin aynı işverene ait işyeri ya da işyerlerindeki sonraki çalışmalarına eklenerek yıllık izin hakkı belirlenmelidir. Yıllık izin, özde bir dinlenme hakkı olup, aralıklı çalışmalarda önceki dönem zamanaşımına uğramaz. (31.10.2016 tarih, 7. Hukuk Dairesi 2016/10214 E., 2016/17889 K.)

Çalışma hayatında bir kişinin farklı şirketlerde çalışması ya da çalıştığı şirkette emekli olduktan sonra yeniden işine devam etmesi, sıklıkla karşımıza çıkan bir konudur. Özellikle çalışanların, kaç gün yıllık izin kullanacaklarının hesabında işyerindeki kıdemi büyük bir önem taşımaktadır.

Yargıtay, yıllık izin kullandırılmayan ve ücret ödenen işçinin yıllık izin haklarının saklı kalmasını öngören bir karar verdi.

Çalışma sürerken yıllık izin kullanılmaksızın ücretinin ödenmesi, iş akdinin sona ermesinden sonra aynı dönem için yıllık izin ücretinin talep edilmesine engel değildir. Zira çalışma sürerken yıllık iznin kullandırılması yerine ücretinin ödenmesi yıllık izin hakkını ortadan kaldırmaz. Çalışma devam ederken yıllık ücretli izin paraya tahvil edilemez. (9. Hukuk Dairesi, 2015/8588 Esas, 2016/20520 Karar, 21.11.2016 tarih)

Kamupersoneli.net | Ankara

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme