YÖK gençlerin teknoloji bağımlılığına çözüm için harekete geçti
Gençlerin ruh sağlığının farklı açılardan ele alınması, yaşadıkları sorunlara ilişkin iyi uygulama örneklerinin ortaya koyulması amacıyla üniversitelerin rektör ve rektör yardımcıları, akademisyenler, Milli Eğitim, İçişleri, Sağlık, Gençlik ve Spor ile Ai
Gençlerin ruh sağlığının farklı açılardan ele alınması, yaşadıkları sorunlara ilişkin iyi uygulama örneklerinin ortaya koyulması amacıyla üniversitelerin rektör ve rektör yardımcıları, akademisyenler, Milli Eğitim, İçişleri, Sağlık, Gençlik ve Spor ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler bakanlıklardan yetkililer Saraç'ın başkanlığında YÖK'te bir araya geldi. Toplantıda, akademisyenler gençlerin ruh sağlığının korunması için üniversitelerde yapılabileceklere yönelik tavsiyelerini sundu, Bakanlıkların yetkilileri sağlayabilecekleri katkılar çerçevesinde konuyu değerlendirdi.
Yükseköğretim sisteminde 7 milyon 807 bin öğrenci, 82 bin 487'si öğretim üyesi olmak üzere toplam 168 bin 326 öğretim elemanı bulunduğunu belirten Saraç, "TÜİK verilerine göre 2018 yılı sonu itibarıyla 82 milyon 3 bin 882 olan nüfusumuzun yüzde 15,8'ini yani 12 milyon 971 bin 396'sını 15-24 yaş grubundaki genç nüfus oluşturmaktadır. Yükseköğretim istatistiklerine baktığımızda bu nüfusun 3 milyon 620 bini yani yüzde 28'i yükseköğretimdedir. 18-22 yaş grubuna baktığımızda ise bu nüfusun 40'ının yükseköğretimde olduğunu görüyoruz.
Toplumlar yeniden şekilleniyorlar. Değişikliklerin getirdiği farklılıklar bazen olumlu bazen de olumsuz sonuçlar üretiyor. Toplum, aile, gençlik ana kavramları birbiriyle iç içe geçmiş ve birbirinden çözülmesi mümkün olmayan kavramlar. Genç ve dinamik nüfusa sahip, geleceğe dair iddiaları olan Türkiye'nin hedeflerine ulaşması, milli ve manevi değerlerine sahip çıkan nesillerimizle mümkün olabilecektir. Bu değerlere de her zaman için bilimin ve nitelikli bilginin eşlik etmesi gerekiyor. Üniversitelerimizin bilgili insan yetiştirmeyi hedeflediği gibi aynı zamanda doğru yurttaşlar yetiştirmeyi de hedeflemesi gerekiyor."
Teknoloji bağımlılığı için çözüm araştırma merkezlerinde
Saraç, gençlerin karşılaştığı sorunlar arasında teknoloji bağımlılığının da bulunduğuna dikkati çekerek "Teknolojinin, bilgiyi yaygınlaştırdığından ve kolay erişilebilir kıldığından bahsederken bir bağımlılık haline geldiği durumunu da göz ardı etmemek gerekiyor. Gençlere, teknolojiyi bağımlılık haline getirmeden doğru kullanabilme becerisini kazandırmamız gerekiyor. Üniversitelerde, bağımlılıkla mücadeleyle ilgili 7'si devlet, 2'si vakıf üniversitesinde olmak üzere toplam 9, gençlik konularıyla ilgili 12'si devlet 2'si vakıf üniversitesinde olmak üzere toplam 14, ruh sağlığı ve sinir hastalıklarıyla ilgili devlet üniversitesinde 2 uygulama ve araştırma merkezi bulunuyor" diyen Saraç, bu uygulama ve araştırma merkezlerinin verimliliklerinin önemini vurguladı.
YÖK Başkanı Saraç, üniversitelerin, geleceğin teminatı olan gençliğin beklentilerini anlamaya çalışması gerektiğini ifade ederek "Gençlerin ahlaki ve temel değerlerimizle bilinçlendirilmesi, tarihi ve kültürel miraslarımızın kodlarının gençlerde yer almasının sağlanması, yaşam becerilerinin geliştirilmesi, ruh sağlıklarının korunması ülkemizi daha da ileriye götürecektir." dedi.
Bakmadan Geçme





