• Haberler
  • Gündem
  • YÖK gençlerin teknoloji bağımlılığına çözüm için harekete geçti

YÖK gençlerin teknoloji bağımlılığına çözüm için harekete geçti

Gençlerin ruh sağlığının farklı açılardan ele alınması, yaşadıkları sorunlara ilişkin iyi uygulama örneklerinin ortaya koyulması amacıyla üniversitelerin rektör ve rektör yardımcıları, akademisyenler, Milli Eğitim, İçişleri, Sağlık, Gençlik ve Spor ile Ai

Gençlerin ruh sağlığının farklı açılardan ele alınması, yaşadıkları  sorunlara ilişkin iyi uygulama örneklerinin ortaya koyulması amacıyla  üniversitelerin rektör ve rektör yardımcıları, akademisyenler, Milli Eğitim,  İçişleri, Sağlık, Gençlik ve Spor ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler  bakanlıklardan yetkililer Saraç'ın başkanlığında YÖK'te bir araya geldi. Toplantıda, akademisyenler gençlerin ruh sağlığının korunması için  üniversitelerde yapılabileceklere yönelik tavsiyelerini sundu, Bakanlıkların  yetkilileri sağlayabilecekleri katkılar çerçevesinde konuyu değerlendirdi.

Yükseköğretim sisteminde 7 milyon 807 bin öğrenci, 82 bin 487'si  öğretim üyesi olmak üzere toplam 168 bin 326 öğretim elemanı bulunduğunu belirten  Saraç, "TÜİK verilerine göre 2018 yılı sonu itibarıyla 82 milyon 3 bin 882 olan  nüfusumuzun yüzde 15,8'ini yani 12 milyon 971 bin 396'sını 15-24 yaş grubundaki  genç nüfus oluşturmaktadır. Yükseköğretim istatistiklerine baktığımızda bu  nüfusun 3 milyon 620 bini yani yüzde 28'i yükseköğretimdedir. 18-22 yaş grubuna  baktığımızda ise bu nüfusun 40'ının yükseköğretimde olduğunu görüyoruz.

Toplumlar yeniden şekilleniyorlar. Değişikliklerin getirdiği  farklılıklar bazen olumlu bazen de olumsuz sonuçlar üretiyor. Toplum, aile,  gençlik ana kavramları birbiriyle iç içe geçmiş ve birbirinden çözülmesi mümkün  olmayan kavramlar. Genç ve dinamik nüfusa sahip, geleceğe dair iddiaları olan  Türkiye'nin hedeflerine ulaşması, milli ve manevi değerlerine sahip çıkan  nesillerimizle mümkün olabilecektir. Bu değerlere de her zaman için bilimin ve  nitelikli bilginin eşlik etmesi gerekiyor. Üniversitelerimizin bilgili insan  yetiştirmeyi hedeflediği gibi aynı zamanda doğru yurttaşlar yetiştirmeyi de  hedeflemesi gerekiyor."

Teknoloji bağımlılığı için çözüm araştırma merkezlerinde

Saraç, gençlerin karşılaştığı sorunlar arasında teknoloji  bağımlılığının da bulunduğuna dikkati çekerek "Teknolojinin, bilgiyi  yaygınlaştırdığından ve kolay erişilebilir kıldığından bahsederken bir bağımlılık  haline geldiği durumunu da göz ardı etmemek gerekiyor. Gençlere, teknolojiyi  bağımlılık haline getirmeden doğru kullanabilme becerisini kazandırmamız  gerekiyor. Üniversitelerde, bağımlılıkla mücadeleyle ilgili 7'si devlet, 2'si  vakıf üniversitesinde olmak üzere toplam 9, gençlik konularıyla ilgili 12'si  devlet 2'si vakıf üniversitesinde olmak üzere toplam 14, ruh sağlığı ve sinir  hastalıklarıyla ilgili devlet üniversitesinde 2 uygulama ve araştırma merkezi  bulunuyor" diyen Saraç, bu uygulama ve araştırma merkezlerinin  verimliliklerinin önemini vurguladı.

YÖK Başkanı Saraç, üniversitelerin, geleceğin teminatı olan gençliğin  beklentilerini anlamaya çalışması gerektiğini ifade ederek "Gençlerin ahlaki ve  temel değerlerimizle bilinçlendirilmesi, tarihi ve kültürel miraslarımızın  kodlarının gençlerde yer almasının sağlanması, yaşam becerilerinin  geliştirilmesi, ruh sağlıklarının korunması ülkemizi daha da ileriye  götürecektir." dedi.

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme