YÖK'ten üniversitelerin açılmasıyla ilgili son dakika açıklaması!
YÖK'ten üniversitelerin açıklamasıyla ilgili son dakika açıklaması geldi.YÖK, yapmış olduğu açıklamasında üniversitelerin açılıp açılmayacağının belli olmadığı ve tarihin netleşmediğini ifade ederken, açılması halinde alınabilecek önlemleri sıraladı.
YÖK'ten üniversitelerin açıklamasıyla ilgili son dakika açıklaması geldi. YÖK, yapmış olduğu açıklamasında üniversitelerin açılıp açılmayacağının belli olmadığı ve tarihin netleşmediğini ifade ederken, açılması halinde alınabilecek önlemleri sıraladı.
ÜNİVERSİTELERİN AÇILMASI DURUMUNDA
YÖK Başkanı Yekta Saraç, üniversitelileri yakından ilgilendiren önemli bir açıklama yaptı. Yapmış olduğu açıklamasında yüz yüze eğitime başlanması durumunda alınacak önlemler tek tek sıralandı.
ALINACAK ÖNLEMLER AÇIKLANDI
Saraç, açıklamasında, "YÖK olarak TSE ile birlikte, Kovid-19 salgını kapsamında üniversite yerleşkelerimizde sağlıklı ve temiz ortamların geliştirilmesine yönelik tedbirleri içeren genel standartları belirlemek amacıyla hazırladığımız kılavuza ilişkin güzel bir haber çalışması" dedi.
ÖNE ÇIKAN ÖNLEMLER
Hazırlanan kılavuzda öne çıkan önlemler şu şekilde ifade edildi:
Yükseköğretim kurumları, akademik ve idari personel sayısı, öğrenci sayısı, eğitim altyapısı, fiziki alanlarının kapasiteleri gibi hususları göz önünde bulundurarak salgın ile mücadele imkanlarını değerlendirmeli ve risk analizlerini yapmalı. Yapılacak risk değerlendirmesi sonuçlarına göre yerleşkelerde “enfeksiyon önleme ve kontrol eylem planları” hazırlanmalı.
Kampüs içinde alınacak önlemler ise şu şekilde:
- Kampüs içinde derslik, kütüphane, laboratuvar, yemekhane, spor tesisi gibi ortak kullanım alanları periyodik olarak temizlenmeli.
- Ortak kullanılan mekanlarda kişi sayısı azaltılmalı. Mekanların kapasitesine göre, gerekirse toplantılar ve sosyal aktiviteler açık havada veya online sürdürülmeli.
Sınıf ve dersliklerde kalabalık grup çalışmalarından kaçınılmalı.
- 4 metrekareye 1 kişi düşecek şekilde sınıf ve dersliklerin kapasitesinin belirlenmesi, oturma düzeninde kişiler arası en az 1 metre mesafenin korunması gerekli.
- Klima ve vantilatör kullanılmamalı
- Kapalı alanlarda sürekli maske kullanımı sağlanmalı. Birlikte yapılan aktivitelerde yakın temas varsa maskeye ek olarak yüz siperliği de kullanılmalı.
- Ortak kullanılan alanlarda klima ve vantilatör kullanılmamalı, ortamlar sık havalandırılmalı.
- Mikroskop, bilgisayar ve T-cetveli gibi ortak kullanılan aletler, dezenfektan ile temizlenmeli ve temiz olarak saklanmalı.
- Öğrenciler ve öğretim elemanları yanlarında el dezenfektanı bulundurmalı.
- Kampüse geliş gidişlerde toplu taşıma veya servis kullanımında maske kuralına dikkat edilmeli. Biniş ve inişlerde el hijyeni sağlanmalı.
- Öğrencilere ve tüm personele birbirlerinin eşya ve giysilerini kullanmamaları; bilgisayar, laboratuvar cihazları, telefon ve masa benzeri ortak kullanımı zorunlu cihazları kullanmadan önce ve sonra dezenfekte etmeleri gerektiğini hatırlatıcı afişler hazırlanarak uygun yerlere asılmalı.
- Tuvaletlerde mümkün mertebe sıvı sabun ve fotoselli batarya kullanımı yaygınlaştırılmalı.
- Sigara içen kişiler için ayrılan alanlarda; sigara içen kişilerin maskelerini çıkarmaları ve sigara dumanını üflemeleri nedeniyle kişiler arası mesafenin en az 2 metreye çıkarılması önerilmeli.
Bakmadan Geçme





