Yurtdışından Getirilen Arabayı Kimler Kullanabilir?

Yurtdışından gelen otomobil belirli şartlar sağlanıyorsa kişinin eşi, annesi, babası ve çocukları tarafından kullanılabilir.Bu şartın ilki kişinin yurtdışından gelen arabayı kullanmaya uygun akrabalarının ikamet olarak uygun olmasıdır.

Yurtdışından gelen otomobil

belirli şartlar sağlanıyorsa kişinin eşi, annesi, babası ve çocukları tarafından kullanılabilir. Bu şartın ilki kişinin yurtdışından gelen arabayı kullanmaya uygun akrabalarının ikamet olarak uygun olmasıdır. Aracı kullanmak isteyen bu kişilerin son bir yılın 185 gününü yurtdışında geçirmiş olma zorunluluğu bulunur. Aracı getiren kişi yurtiçinde bulunmalıdır.  Bu koşullar şartları sağlayan belirli aile üyeleri

yurtdışından getirilen araba

kullanımına uygundur.

Arabayı Getiren Kişi Yurtdışındaysa Ne Olur?

Yurtdışından arabayı getiren kişi

yurtiçinde değilse kişinin eşi, annesi, babası ve çocukları arabayı kullanamaz. Bu durum kişi taahhütname verdikten sonra herhangi bir ulaşım aracıyla yurtdışına çıktığında değişmez. Gümrük Kanunu’nun ilgili maddeleri bu durumlarda kişilerin söz konusu arabayı kullanmasını yasaklamıştır.

Şartları Sağlamayan Birinin Kullanmasının Yaptırımları Nelerdir?

Biri şartları sağlamadığı

halde arabayı kullanıyorsa Gümrük Kanunu’nun 238. maddesinin 1. fıkrası uyarınca yaptırıma uğrar. Yurtdışından getirilen arabaya ait vergilerin dörtte birine eşdeğer miktarda ceza ödemesi gerekir. Eğer Gümrük İdaresi arabaya el koyması durumunda ödenmesi gereken vergi miktarı Özel Tüketim Vergisi dışarıda bırakılarak yapılır. Araç kolluk kuvvetleri tarafından ele geçirilirsek kaçakçılık kapsamında değerlendirilir.

Yurtdışından Getirilen Araba Başkasına Devredilir Mi?

Yurtdışından gelen arabanın devri

noterden alınan vekaletname sonrası Gümrük Müdürlüğüne başvurulmasıyla yapılır. Bu durumda aranan şart kişinin yurtdışında ikamet ediyor olmasıdır. Gerekli şartların sağlanması sonucu

yurtdışından getirilen araba

devir işlemi gerçekleşir.

Yabancı Plakalı Arabayı Kimler Türkiye’ye Getirebilir?

Haber

Yabancı plakalı araba Türkiye’ye

yurtdışında ikamet eden kişiler tarafından getirilebilir.

Kişi yurtdışında ikamet ediyorsa adına kayıtlı bir arabayı getirebilir.

Kişinin Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği bölgelerindeki ülkelerden birinde oturması durumunda bu bölgelerden adına kayıtlı bir arabayı getirilebilir.

Son bir yıl süresinin en az 185 günü yurtdışında ikamet etmiş olması gerekir.

Bazı kişiler bir yılın 185 gününde yurtdışında bulunsalar bile bu şartı yerine getirmiş sayılmaz. Gemi çalışanı, geçici süreli şantiye çalışanı ve otelde kalan kişiler yurtdışında ikamet etme kapsamına girmez. Bu nedenle fiilen yurtdışında olmalarına karşın yabancı plakalı araba getirme işlemini yapamazlar.

Yabancı Plakalı Arabayı Getirmek Neyi Gerektirir?

Yabancı plakalı araba getirildiğinde

istenen belgelerin bir araya sunulması gerekir.

Türkiye’ye getirilen arabanın, ikametin olduğu ülkedeki kaydını gösteren mülkiyet belgesi

Arabayı getiren kişiye ait sürücü belgesi

Kişinin yurtdışında ikamet ettiğini kanıtlayan kimlik belgesi, pasaport veya oturma izni belgelerinden biri

Türkiye’de geçerli olması şartıyla trafik sigortası poliçesi

Arabayı getiren kişiye ait kimlik belgesi veya pasaport

Arabayı getiren kişi emekliyse konsolosluk ve elçiliğin onayladığı Türkçeye çevrilmiş emeklilik belgesi

İstenmesi ihtimaline karşı kira sözleşmesi ve vekaletname

Getirilen taşıt tüzel kişiliğe aitse, kişinin şirketin ortağı veya çalışanı olduğunu gösteren noter veya konsolosluğun onayladığı Türkçeye çevrilmiş belge

Yurtdışından Getirilen Arabaların Kalma Süresi Nedir?

Yurtdışından gelen araba süreleri

oturma izni ve çeşitleri durumlara göre farklılık gösterir.

Yurtdışında ikamet eden ve Türkiye içinde oturma izni bulunan kişiler toplam 2 yıla kadar arabayı ülkede bulundurabilir. Bu süreçte herhangi bir ücret ödemez.

Yabancı uyruklu olup Türkiye’de oturma izni bulunan kişilerin araçlarını ülkede tutma süresi ikamet tezkeresinde belirtilir. Üst sınır 2 yıldır.

Yabancı uyruklu olup Türkiye’de oturma izni bulunmayan kişiler araçlarını ülkede 180 gün içinde 90 gün süreyle tutabilir.

Getirilen araba kiralanmışsa ülkede kalma süresi kira sözleşmesinde belirtilen kadardır. Bu süre kişinin oturma iznine ve vatandaşlık statüsüne bağlı olarak değişir. Üst sınır 2 yıldır.

Kişi

yurtdışında getirilen araba

için ülkede belirtilen süreyi tek seferde kullanmak yerine ayrı zamanlarda değerlendirebilir.

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme