Zabıta Maaşları Ne Kadar? 2022 Güncel
Zabıta maaşlarının güncel miktarı 9/1 derece için ortalama olarak 7 bin 150 TL olarak belirlendi.En düşük zabıta maaşı 5 bin 850 TL olurken en yüksek zabıta maaşı 8 bin 450 TL olarak açıklandı.
Zabıta maaşlarının güncel miktarı
9/1 derece için ortalama olarak 7 bin 150 TL olarak belirlendi. En düşük zabıta maaşı 5 bin 850 TL olurken en yüksek zabıta maaşı 8 bin 450 TL olarak açıklandı.
Zabıta maaşları
geçen yıla göre yüzde 25,65 oranında bir zam aldı.
Zabıta Olmanın Şartları Nelerdir?
Zabıtalığın koşulları
temiz bir adli sicil kaydına sahip olmaktır. Kişinin görevini yapmasına engel olacak bir kusuru bulunmamalıdır. Bunun yanında erkek adaylar için askerlikle ilgili bazı şartlar bulunur.
Zabıta maaşları
bu koşullar ortadan kalktığında ya da ihlal edildiğinde kesilir.
Kişinin zabıta olabilmesi için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekir.
Kişinin herhangi bir sebep yüzünden kamu haklarından mahrum bırakılmamış olması gerekir.
Kişinin kasten işlediği bir suçtan dolayı hapis yatmamış olması gerekir. Süre geçmiş olsa bile kişi bir yıl ya da daha fazla hapis yatmışsa zabıta olamaz.
Kişinin devlete karşı herhangi bir güvenlik suçu işlememiş olması gerekir. Af döneminden geçmişse bile bu kişi zabıta olamaz.
Kişinin anayasal suçları işlememiş olması gerekir.
Kişinin yüz kızartıcı bir suçtan hüküm giymemiş olması gerekir.
Kişinin sahtecilik, dolandırıcılık, hırsızlık, kaçakçılık tarzı suçları işlememiş olması gerekir.
Kişi erkekse askerliğini yapmış olması gerekir. Askerlik çağı henüz gelmemiş kişiler zabıta olabilir. Kişi askerlikten muafsa ya da ertelemişse de zabıta olabilir.
Kişinin görevini yapmasına mâni herhangi bir bedensel ya da zihinsel sorununun bulunmaması gerekir.
Kişi belli kadrolar için başvuruda bulunuyorsa o kadroların istediği şartları yerine getirmelidir.
Zabıta İş Yükümlülükleri Nelerdir?
Zabıtaların iş sorumluluğu
iş güvenliğini sağlamaktır. Doğal afet ve acil durumlarda yardım ekipleriyle birlikte çalışır. Bunun dışında kanuna aykırı faaliyet gösteren iş yerlerini teftiş eder. Gerektiğinde cezai yaptırım kararı verir.
Zabıta maaşları
bu iş yükümlülüklerinin ne miktarda yerine getirildiğine göre verilir.
Zabıtalar, belediyeden hafta sonunda çalışma izni almadan iş yerini açan işletmeleri tespit eder. Bu iş yerlerine uygun yaptırıma karar verir ve hafta sonu dahilinde çalışmalarının önüne geçer.
Zabıtalar, belediyeden izin alınmadan yapılar işlerin yapılmasına engel olur.
Zabıtalar gerekli harç ve vergi yatırmadan yapılan iş yerlerini tespit eder. Bu iş yerleri hakkında kanuni işlemleri devreye sokar.
Zabıtalar şehirdeki içme suyu şebekesinin güvenliğini sağlar. Bu suyun için herhangi bir zararlı madde atılmasının önüne geçmeye çalışır. İçme suyu aracılığıyla halkın sağlının bozulmasına engel olur.
Zabıtlar, iş yerlerinin malları etiketsiz ve kusurlu bir şekilde satmasının önüne geçer. Ayıplı malları satan iş yerlerine kanuni yaptırımlar uygulanmasına karar verir.
Zabıtalar, iş yerlerinin kanuna aykırı bir şekilde taksitli ve kampanyalı satış yapmasının önüne geçer. Bu iş yerlerini denetler ve belediyenin tanıdığı haklar doğrultusunda aldığı görevleri yerine getirir.
Zabıtalar bazı talepler doğrultusunda muhtaçlık durumu araştırması yapar. Muhtaçlık durumu araştırması çoğu zaman cezaevinde bulunan tutukluların yakınlarına yönelik olur. Aynı zamanda askerde bulunan kişilerin ailesi için de muhtaçlık durumu araştırması yapılır.
Zabıtalar bağlı bulundukları belediye sınırları içinde kaçak orman satışının yapılmasının önüne geçer. Böyle durumlarda orman memurları ile birlikte çalışır.
Zabıtalar, yangın, su baskını ve deprem gibi insan hayatını tehdit eden acil durumlarda insanların güvenliğini sağlar.
Zabıtalar, iş yerlerinin hileli tartı ve diğer ölçü araçları kullanmasına karşı teftiş yapar. Bu tarz hileli araçlar kullanan iş yerleri için yaptırım uygular.
Zabıtalar, sanat eserlerinin kaçak bir yolla satılmasının önüne geçer.
Zabıtlar açık bir şekilde duran kuyu ve çukur gibi yerleri bildirerek insanların zarar görmesini engeller.
Bakmadan Geçme





