- Haberler
- Gündem
- İstanbul için sıkışık yapılaşmaya seferberlik çağrısı geldi! Akademisyenden şok eden öneri 'İstanbul'u Kuzeye taşımalıyız!'
İstanbul için sıkışık yapılaşmaya seferberlik çağrısı geldi! Akademisyenden şok eden öneri 'İstanbul'u Kuzeye taşımalıyız!'
Kahramanmaraş merkez üssü olarak meydana gelen depremin ardından 40 bine aşkını vatandaş hayata gözlerini yumdu.Uzmanlardan gelen açıklamalar olası Marmara depremine karşılınabilecek önlemleri içeriyordu.
Kahramanmaraş merkez üssü olarak meydana gelen depremin ardından 40 bine aşkını vatandaş hayata gözlerini yumdu. Uzmanlardan gelen açıklamalar olası Marmara depremine karşılınabilecek önlemleri içeriyordu. Sunulan önerilerden en farklı olanı ODTÜ'de akademisyenlik yapan Profesör Doktor Barış Binici oldu. Olası deprem senaryolarına karşı İstanbul'daki sıkışık yapılaşmanın tehlikeli bir boyutu olduğunu ifade eden Binici vatandaşlara seferberlik çağrısında bulundu. Oluşan bu karmaşık yapılaşmayı önleyerek depremin felaket oluşturabilecek etkisini azaltabilmek için İstanbul'un kuzeye taşınmasını önerdi.
SEFERBERLİK ÇAĞRISI İLAN ETTİ!
6 Şubat tarihinde sabah saatlerinde meydana gelen 7.7 şiddetindeki deprem sonrasında 9 saat aralıkla 7.6 şiddetinde bir deprem daha yaşandı. 11 farklı ili etkileyen bu süreç 45 bine yakın vatandaşın hayatını kaybetmesine neden oldu.
Uzmanlardan gelen tepkiler süreçte deprem hazırlığını yapabilmek için en doğru yöntemleri içeriyordu. Profesör Doktor Barış Binici konuyla ilgili bölgede incelemesini tamamlayarak seferberlik çağrısını ilan etti. Depreme hazırlık için bu sürecin göze alınmasına gerektiğini ifade eden Binici; “NTV'de paylaştığı habere göre hasarın ancak bu şekilde en aza indirilmesi mümkün olacak” dedi.
“VATANDAŞ GÖNÜLLÜ OLMALIDIR!”
Süreçte kamusal alanda çalışanlar, bilim adamları, yerel yöneticiler ve vatandaşların hep birlikte çalışması gerektiğini ifade eden Binici; “Kamu otoritesi burada finansal olarak destek olmalı vatandaş da gönüllü olmalıdır” dedi. Türkiye'nin genel deprem haritası oluşturulduğunda 600 bine yakın binanın tehlikeli ve olduğu ifade edildi.
“Tüm binaların ortalama 3,5'u için yıkım kararı verildi” diyen Binici; “Burada deprem seferberliği uygulanmalı ve öncelikle hedef can kaybını önlemek olmalıdır” dedi.
ÇÖZÜM YOLUNU SUNDU!
Öneri olarak karbon polimer kaplama ile binaların kuvvetlendirilmesini gerektiğini ifade eden Binici, bina yıkım ve güçlendirme çalışmaları yapılmadan önce aslında bu bölgenin boşaltılması gerektiğini ifade ederek; “Şehrin kuzeye taşınmasını” önerdi. “Bu bölgede gerekli istihdam ve iş imkanı tanınmalıdır. Ardından kötü durumdaki binalar elbette ki güçlendirilmelidir” diyerek ekledi.
Bakmadan Geçme





